vinranker-saint-emilion

Vinhøst i Saint-Émilion

Der høstes for fuld kraft i Saint-Émilion og omegn i denne tid.

Plukningen af druerne foregår for en stor dels vedkommende med håndkraft. Ikke fordi der ikke er penge til at bruge maskiner, men fordi der er strenge kvalitetsregler for, hvordan de store appellationer må høstes. I Saint-Émilion er der en håndfuld slotte i den fineste kategori – Premier Grand Cru Classé, og en del flere i den næstbedste kategori Grand Cru Classé. Derefter kommer kategorien Grand Cru. Det særlige ved Saint-Émilion er, at klassifikationerne bliver revideret hvert 10. år.

Området bliver også kaldt de tusind slottes land, fordi der er rigtig mange små og mindre ejendomme. En lille ejendom på 1-2 hektar kan få høsten i hus på en dag eller to, mens de store slotte på 25-30 hektar og derover typisk bruger 2-3 uger. Stadig ved håndplukning. Plukkerne klipper drueklaserne af stokken og lægger dem i deres kurve, og når kurven er fuld, bliver den tømt over i bærernes store rygbårne kurve. Når bærernes kurv er fuld, bliver den tømt i ladet på en traktor, der holder parkeret for enden af vinrækkerne. Når traktorens lad er fuldt, kører den til le chai – vinkælderen – hvor druerne køres igennem en sorteringsmaskine. Så bliver de hældt over i de store cuves, som er store cylindriske metaltanke, der kan rumme flere hundrede liter. Her foregår gæringsprocessen over de næste måneder, inden vinen hældes på de store trætønder, hvor den skal modne yderligere.

vinkælder-tønder-saint-emilion

Le bourru er navnet på den rene druesaft, inden den begynder at gæringsprocessen. Jeg fik lov til at smage på den i tirsdags, og den var tyktflydende og meget sød. De, der har forstand på den slags, sagde, at det tegner rigtig godt.

Når vinhøsten på en ejendom er slut, fejres det med en fest for alle dem, der har været med til at høste. I Saint-Émilion hedder festen la gerbebaude. Det er et lokalt, folkeligt navn for festen, som jeg endnu ikke har fundet oprindelsen til. Hverken Blinkenberg eller Det franske Akademis ordbog kender navnet(!)

saint-emilion-klokke-spisetid

I år er der ekstraordinært mange druer på stokkene, og det har været en god sommer med de helt rigtige klimaforhold, så kvaliteten er også i top. Men om Saint-Émilion vinenes årgang 2016 bliver en millésime (altså en helt exceptionel årgang) vil tiden vise, når vinen har modnet i tønderne og senere på flaske.

God weekend :)!

Måske vil du også synes om:

Saint Emilion

Hjemme igen…

Det er, når jeg kører fra landevejen D1089 og drejer ind på den lille vej, der godt fem kilometer længere fremme ender i Saint-Émilions nordlige rundkørsel ved La grande Muraille, at den kommer.

Følelsen af at være hjemme igen.

Når de snorlige rækker af vin omgiver mig på alle sider. Når jeg ser vejskiltet der viser, at hvis jeg drejer til venstre kommer jeg til Pomerol, Saint-Émilions lige så vinberømte naboby. Når skiltene, der står plantet i kanten af vinmarkerne fortæller, at denne mark tilhører Château Figeac eller Grand Barrail, Haut Segottes, La Grace-Dieu, eller et andet af de mange andre store og små domaines, der ligger på vejen til Saint-Émilion.

Saint Emilion

I rundkørslen kan man se ned langs byens hovedgade, der løber tværs gennem byen helt ned i bunden af dalen, hvor den sydlige bygrænse går. Hvor man kan se Château Ausones vinmarker, der strækker sig op langs skrænten, og byens altdominerende kirketårn, der rejser sig højt over byens rødbrændte tagsten.

Saint Emilion

Jeg er hjemme, når jeg går rundt i de stejle gader i byen, hvor jeg boede for 30 år siden. Jeg er kommet her jævnligt lige siden, og der er løbet meget rødvin gennem tønderne siden da. Dengang var det en rigtig landsby med to købmænd, en slagter, et par bagere, et apotek og et posthus. En landsby, hvis hovedbeskæftigelse var vinproduktion i alle dens faser. Posthuset og apoteket er der stadig. Resten er blevet overtaget af driftige mennesker der har indrettet restaurant, café eller vinbutik. I 1999 kom ikke bare byen men hele landskabet på UNESCOs verdensarvsliste. Og hvis der var turister for 30 år siden, så er der endnu flere i dag. Men byens tusind år gamle hjerteslag og livsnerve, vinen, er her selvfølgelig stadig.

Saint Emilion

Men byen ligner sig selv, og de mennesker, jeg kendte for 30 år siden, er de samme kærlige mennesker der tager imod, hver gang jeg kommer.

Gammel kærlighed ruster som bekendt ikke.

Måske vil du også synes om:

lac-salagou

Mit franske ‘chez moi’ – Mogens’ Loupian

Da jeg lavede en rundspørge om kindkys i det franske var Mogens en af dem, der velvilligt svarede. Nu har jeg fået listet ham til at fortælle om sit og fruens franske ‘chez moi’ i Loupian, hvor de opholder sig cirka halvdelen af året. Her får du Mogens’ beretning om Loupian ved det vestlige Middelhav.

Hvor er dit ‘chez moi’ i Frankrig?

Bodil og jeg har et lille hus i Loupian, der er en lille by med 2150 indbyggere beliggende lige nord for Bassin de Thau i departement Hérault, som ligger i den nye region Occitanie. I Spanien er man i øvrigt fornærmet over navnet, fordi de mener, at navnet også henviser til områder i Spanien, og en gruppe i Frankrig er ligeledes sure, fordi de mener, at det gamle Occitanien var et langt større område. Ak ja, intet ændrer sig i Frankrig. Man skal altid brokke sig, når der sker noget nyt, ellers er man ikke rigtige franskmænd.

Vores hus ligger i et lukket område kaldet Le Clos Domitia, som henviser til den gamle romerske vej Via Domitia, der løb lige her forbi og forbandt Rom med Spanien.

udsigt-fra-indkoersel

Udsigten fra vores indkørsel. Foto: Mogens Baun

kirken-i-loupian

Kirken i Loupian. Foto: Mogens Baun

Kommunen er, som mange andre kommuner i Frankrig, meget lille, hvorfor den er knyttet sammen med 4 andre små kommuner i et kommunefællesskab, med i alt ca. 27.000 indbyggere (CCNBT = Communauté de Communes Nord du Bassin de Thau). Denne sammenslutning er dog også blevet for lille, hvorfor den nu bliver slået sammen med sammenslutningen Thau Agglo med ca. 97.000 indbyggere. Denne sammenslutning skal ledes af et politisk råd bestående af 50 folkevalgte hvori Loupian får 1 plads – men nævn aldrig for en franskmand, at man jo bare kunne lægge kommunerne sammen. Aldrig! For så forsvinder selvstyret.

Området hernede er præget af Bassin de Thau med dens store produktion af østers, muslinger og andre skaldyr. Hvis man er til skaldyr, er området et slaraffenland. Området er endvidere præget af vinavl, næsten al opdyrket jord er udlagt til vindyrkning  og en mindre del til oliven.

Bassin du Thau kan bruges til andet end østersopdræt, man kan også bade i det. Vi har ca. 3 km til en dejlig badestrand i vores naboby Mèze. Hvis man vil bade i Middelhavet er der rige muligheder  kun ca. 15 km væk.

Hvilke ‘incontournables’ SKAL man se i området?

Montpellier er en by med ca. 500.000 indbyggere, der ligger 40 km væk. Byen er en stor uddannelsesby med omkring 70.000 studerende og en gennemsnitsalder på 33 år. Det er en by, der summer af liv alle døgnets 24 timer og har samtidig en usædvanlig smuk, gammel bykerne, der udspringer fra Place de la Comédie.

Pézenas ligger blot 15 km væk og er kendt som Molières by, hvor han skrev mange af sine skuespil, og hvor der hvert år er Molière Festival. Byen rummer en af de mest velbevarede bykerner med udgangspunkt i Molières tid.

Saint-Guilhem le Désert ligger ved Gorges de l’Hérault og regnes for en af Frankrigs smukkeste byer. I samme område kan man se Grotte de Clamouse med de fantastiske drypstenshuler, kun få kilometer derfra.

Sète ligger lige syd for Bassin du Thau og er Frankrigs 2. største Middelhavshavn. Den kaldes i øvrigt Frankrigs Venedig, da den er gennemskåret af kanaler. Byen ligger på et lille bjerg kaldet Mont St. Claire. Oppe på toppen har man en fantastisk udsigt over Middelhavet og Bassin de Thau.

udsigt-meze-til-sete

Udsigten fra Mèze til Sète. Foto: Mogens Baun

I det hele taget egner området sig fantastisk til udflugter, idet man på endagsture kan nå rigtig mange seværdigheder. Borgen Carcassonne ligger kun 130 km væk, og den er jo et must for alle Frankrigsrejsende. Jeg kunne blive ved med at nævne spændende udflugtsmål, for det flyder med seværdigheder hernede.

Jeg har i den forbindelse slet ikke været inde på naturen, som er et kapitel for sig selv, men kom selv herned og oplev det!

Har du et yndlingssted, du helst skal forbi, når du er der?

Vi har haft vores sted i 16 år, og efter vi nu begge er pensionister, er vi hernede ca. halvdelen af året. Det betyder, at vi ikke farer rundt for at se på seværdigheder – vi har set de fleste, men der er steder vi jævnligt besøger. Montpellier og Pézenas er steder, vi kommer jævnligt. Vi elsker de to byers atmosfære og skønhed.

Jeg nyder også at tage op til Lac Salagou med min hund og gå tur i en relativ uberørt natur, og samtidig kan vi tage os en svømmetur i ferskvand.

Hvad er den største kulturforskel mellem Frankrig og Danmark, du har oplevet?

Franskmænd er individualister, men ikke egoister. Det betyder, at de vil gøre tingene på deres egen måde, men de accepterer også, at andre har det på samme måde. Deres individualisme kan ofte være en hæmsko – de kan stort set aldrig opnå en enighed om noget. Når regeringen eller andre skærer igennem og vedtager love og deslige, udløser det ofte Frankrigs nationalsport nr. 1: Grève (strejke). Individualismen kan også være en fordel. Da man ikke kan blive enig om én ost, så laver man 300. Til stor glæde for vi andre.

Franskmænd er uhyre høflige, hvilket blandt andet kommer til udtryk i deres sproglige høflighedsfraser. Vi skal som udlændinge huske at bruge disse vendinger, ellers bliver man ikke accepteret. Som ældre, sat borgerdyr holder jeg meget af høflighedskulturen. Nogle gange synes jeg, at vi herhjemme har forfladiget vores sprog og væremåde mere end godt er. VIVE LA FRANCE!

Måske vil du også synes om:

bayeuxtapetet

I dag for 950 år siden…

Det er i dag præcis 950 år siden, at slaget ved Hastings fandt sted. Det slag, som er afbildet på Bayeux-tapetet, og som franskmændene – eller normannerne rettere – vandt, anført af Vilhelm Erobreren. Guillaume le Conquérant, som han hedder på de kanter.

Slaget blev afgørende for en længere strid om den engelske trone. Efter sejren marcherede Guillaume og hans tropper videre til London, som blev erobret senere samme år, og i december 1066 blev Guillaume kronet til konge af England.

På stedet for slaget lod han nogle år senere opføre klosteret Battle Abbey, der  i dag delvist er en ruin. På det historiske sted genopføres hvert år slaget ved Hastings som et skuespil, og det sker også i denne weekend, i anledning af den runde årsdag. Det kan du læse mere om her.

Sidste år (2015) under Touren skrev jeg denne artikel om Bayeux-tapetet, der er en dramatisk genfortælling af slaget ved Hastings, broderet på 70 meter lærred:

Bayeux-tapetet

God weekend :)

Måske vil du også synes om:

coluche

Gratis Coluche-udstilling i Paris

I juni for 30 år siden blev Coluche, en af Frankrigs mest elskede komikere, dræbt i en motorcykelulykke. I den anledning er der netop åbnet en stor retrospektiv udstilling om ham i Paris.

Han var ikke blot komiker. Han var i høj grad også en samfundsrevser, en klovn og en provokatør. Mest af alt af den politiske elite. Gennem sin komik udstillede han det franske demokratis svagheder og samfundets uligheder, og franskmændene elskede ham for det. I 1981 stillede han op til det franske præsidentvalg. Ikke for at blive valgt, men for at udstille det politiske cirkus. Lidt som vores egen Jakob Haugaard – uden sammenligning i øvrigt. Faktisk tror jeg ikke, vi har nogen overhovedet her i landet, vi kan sammenligne med.

I 1985 kom netop hans engagement i samfundets svageste i centrum, da han grundlagde Les Restos du Coeur. Det er i bund og grund suppekøkkener, der uddeler måltider til samfundets svageste. Da Coluche døde den sommerdag i 1986 var der mange der frygtede, at det også blev enden på hans velgørenhedsorganisation, men det modsatte skete. Organisationen lever videre, og er i dag udbredt over hele Frankrig. Takket været tusindvis af frivillige og mange, mange donationer hvert år. Jeg skrev en blogartikel om Les Restos du Coeur sidste år, den kan du læse her.

Det er Paris’ Rådhus, der lægger lokaler til udstillingen, der løber frem til 7. januar 2017, alle dage undtagen søn- og helligdage. Der er GRATIS adgang, så hvis du er i Paris så må du ikke snyde dig selv for at opleve udstillingen, og blive klogere på en af Frankrigs mest elskede og finurlige komikere.

Her kan du læse mere om udstillingen og se en video med Coluche og en timelapse af udstillingsopbygningen.

Billede: Flickr.com

Måske vil du også synes om:

Mit franske ‘chez moi’ – Anna fra Kaiserborgen

Mers-les-bains på en kold forårsdag. Man kan både se klinter, villaer i engelsk stil og stenstrand, som Anna fortæller om. Foto: Anna Aulin-Christoffersen, Kaiserborgen.com

Mers-les-bains på en kold forårsdag. Man kan både se klinter, villaer i engelsk stil og stenstrand, som Anna fortæller om. Foto: Anna Aulin-Christoffersen, Kaiserborgen.com)

I sidste uge fortalte jeg lidt om mit franske ‘chez moi’. Men der er jo mange andre, der også har et ‘chez moi’ i Frankrig. Deres eget, helt særlige sted, som er ‘hjemme’ i Frankrig for dem.

En af dem er Anna, der blandt andet slår sine folder på bloggen Kaiserborgen. Anna er fransk gift og har boet mange år i det franske, men i dag er det fra landlivet i Mols Bjerge på Djursland at hun gavmildt deler ud af store og små daglige oplevelser. Både på dansk og fransk. Jeg har fået lov til at stille Anna nogle spørgsmål om hendes franske ‘chez moi’, og hendes beretning får du her:

Hvor er dit ‘chez moi’ i Frankrig?

Mit ”Chez moi” er lidt svært at definere, da jeg har boet mange forskellige steder i Frankrig: Gard, Avignon, Paris… De sidste år har jeg dog følt mig mest hjemme på min svigerfamilies egn, som ligger på grænsen mellem Haute Normandie og Picardie (efter den gamle opdeling, nu hedder det Normandie og Hauts-de-France). Egnen bærer præg af meget store kontraster, lidt ligesom hvis det grønne og frodige Fyn lå klods op ad den vindomsuste vestkyst her i Danmark.

Hvilke ‘incontournables’ SKAL man se i området?

Det første, jeg synes man skal opleve på egnen er netop landskabet. For eksempel strandene, der ligger for foden af kæmpemæssige kridtklinter. I baglandet finder man Normandiets idylliske æbleplantager og kofolde.

For os danskere er det bemærkelsesværdigt, at stort set alle strandene er omgivet af byer og dækket af store sten. Byerne ligger nemlig der, hvor der er adgang til havet, hvilket betyder mellem to klinter. Dieppe er et eksempel på en sådan by. Den blev grundlagt af vikingerne omkring 1000-tallet, og navnet skal efter sigende komme af det norrøne djupr, dyb, da den er omgivet af meget høje klinter, der virkelig begrænser adgangen til kysten. Stenene på stranden beskytter kystlinjen mod havet, som på grund af tidevand og tilbagevendende storme æder sig ind på byerne.

Har du et yndlingssted, du helst skal forbi, når du er der?

En anden by, der ligger helt ud til kysten, er vores yndlingslandsby Mesnilval. Den skal vi helst et smut forbi, hver gang vi besøger svigerfamilien. Vi er nemlig forelskede i de mange villaer, der ligger på toppen af klinterne. Det er en pose blandede arkitektoniske bolsjer, der går fra tresserhuse, der kunne være med i Blake Edward’s The Party (eller måske mere sigende: Jacques Tatis Mon Oncle) til farvestrålende villaer i engelsk stil med karnapper og balkoner… og så ligger der pludselig et stråtækt bondehus! Det er som en tur på Frilandsmuseet, og vi går altid og snakker om, hvilket hus vi gerne vil købe…

Ellers er der også en del butikker, vi gerne vil besøge, når vi er der: Fnac i Rouen pga. de mange bøger, jeg savner at have adgang til i Danmark. I Décathlon i Dieppe fylder vi børnenes garderobe op og jeg går amok i deres randonnéeudstyr, da jeg jo elsker lange gåture. Endelig skal vi også altid tømme en Auchan for kiks, slik, vin, ost og skønhedsprodukter, man ikke kan få i Danmark.

Hvad er den største kulturforskel mellem Frankrig og Danmark, du har oplevet?

Den største kulturforskel jeg er stødt på, ligger i påskønnelsen af viden og kultur. I Danmark bliver man i mange kredse anset som sær eller nørdet, hvis man kender meget til et emne som litteratur, film, kunsthistorie, sprog osv. I Frankrig er humaniora en fuldstændig respektabel studieretning, og man bliver først anset for at være upraktisk anlagt hvis man ligefrem vælger at blive kunstner (Skrev den uddannede skuespiller)!

I Frankrig er det tegn på dannelse at have mange bøger i sit hjem, og selvom det ikke er alle der har disse interesser (mange i min omgangskreds – inklusiv min mand – kommer fra den vaskeægte arbejderklasse), er det i hvert fald ikke pinligt at læse.

Her i Danmark har jeg fået bemærkningen ”Du er jo meget boglært…” med den tydelige implikation at jeg ikke kender til det virkelige liv, bare fordi jeg læser andet end de krimier og kogebøger, man finder på hylderne i populære danske boghandlere. Det betyder ikke nødvendigvis, at franskmænd er mere dannede end danskere. Det er mere et spørgsmål om at værdsætte dannelse højere.

Måske vil du også synes om:

Le départ des poilus août 1914. Albert Herter. Paris, Gare de l'Est

“Les poilus” – en behåret historie?

Der er noget, der har undret mig…

De franske soldater under 1. Verdenskrig gik under navnet les poilus. Poilu betyder konkret ‘behåret’ eller ‘dækket af hår’, og forekommer umiddelbart ikke at være et særligt flatterende kælenavn at give de millioner af soldater, der modigt kæmpede i den lange skyttegravskrig?

Det har jeg gravet lidt i. Og er noget overrasket over, hvad der dukkede op. Ordet har selvfølgelig en historisk oprindelse, men netop under 1. Verdenskrig fik det også en kulturel betydning, der skilte vandene.

Hvis man kigger lidt på selve ordet i Trésor de la langue française, så er den oprindelige betydning ‘behåret’. Det kan været en plante, et dyr osv, eller det kan være et menneske, der ikke er blevet soigneret i lang tid (f.eks. uklippet hår og langt skæg).

I 1800-tallet begyndte ordet at dukke op i litteraturen, hvor det fik en anden og langt mere positivt ladet betydning, nemlig ‘en modig og energisk mand’. Honoré de Balzac brugte blandt andet udtrykket i romanen Père Goriot, og det er måske herfra at kælenavnet for soldaterne er opstået. Det er dog ikke umuligt at Balzac har ladet sig inspirere af Molière, der i 1659 brugte udtrykket ‘être un brave à trois poils’ i en-akts komedien Les Précieuses ridicules (scene 12). (Og her bliver det en smule teknisk-nørdet: Trois poilstre hår eller tråde – er på Molières tid en angivelse af vævetætheden af fløjl og velour.)

I en artikel i Le Figaro den 9. juli 1918 gik sprogforskeren og forfatteren Jean Psichari i dybden med spørgsmålet om oprindelsen og betydningen af ordet poilu. Han stod jo, i 1918, så at sige midt i misèren, og kunne spørge de involverede. Han konstaterede noget ret overraskende. Det viste sig, at hvor civilbefolkningen og politikerne brugte Molières og Balzacs betydning af poilu som kælenavn for de modige soldater, så var soldaterne selv ret meget imod at blive kaldt poilus. De hørte den konkrete betydning af ordet og indvendte, at selvom de ofte var tvunget til at lade skæg og hår være usoigneret når de var ved fronten – af mangel på sanitære foranstaltninger – så var soignering noget af det første de bragte i orden, når de var på orlov. Soldaterne imellem foretrak at kalde hinanden les hommes – mændene.

Her kan du læse Hele Psicharis artikel fra 1918, som Le Figaro bragte igen i 2014, 100-året for udbruddet af 1. Verdenskrig.

God weekend :)

Billede fra Wikipedia Commons

Mit franske ‘chez moi’

saint-emilion-1

saint-emilion-2

Jeg har skrevet om det før. Hvor jeg hører ‘hjemme’ i Frankrig. Men det er ved at være et stykke tid siden, så jeg tænkte at det godt kunne tåle en gentagelse.

Det varer ikke så mange dage inden jeg stikker næsen sydover igen. Vinhøsten starter i dag, og jeg skal ‘hjem’ og opleve den på nærmeste hold, og se, hvad der ellers sker af spændende ting i området.

Her får du de to indlæg, jeg skrev om området sidste år.

Saint-Emilion

Aquitaineregionen, som Saint-Emilion er en del af,  er i dag sammenlagt med regionerne Poitou-Charentes og Limousin. Her kan du læse, hvad jeg skrev om Aquitaine-regionen og dens hovedby Bordeaux inden sammenlægningen pr. 1. januar 2016:

Aquitaine

Har du været i det sydvestlige Frankrig? Hvor henne, og hvad synes du bedst om?

Måske vil du også synes om:

Roland Garros, 1910

Hvem var Roland Garros?

I morgen er det 98 år siden, han blev skudt ned over Ardennerne under 1. Verdenskrig, dagen før sin 30 års fødselsdag. I modsætning til den første gang i 1915, da tyskerne skød hans fly ned, overlevede han ikke den 5. oktober 1918, da det skete anden gang.

De fleste kender navnet Roland Garros, og forbinder det med tennisturneringen French Open i Paris, der hvert år lægger rødt grus til verdens største tennisstjerner. Turneringen afholdes på Paris’ berømte tennisstadion, der er opkaldt efter Roland Garros, og det er, hvad franskmændene kalder turneringen: Roland Garros. French Open er, hvad resten af verden kalder begivenheden. Læs mere

Måske vil du også synes om:

Når et ord kun bruges i een sammenhæng…

promulguer-ord

Et af de få ord, i det franske sprog, der kun bruges i een bestemt sammenhæng, er verbet promulguer.

Det lyder ikke særligt fransk, og det er det heller ikke. Det er et låneord fra latin – promulgare – der betyder at bekendtgøre eller kundgøre en lov.

I følge Trésor de la langue française, der er en del af Det franske Akademis online ordbog, er ordet er kommet ind i det franske sprog i den sene middelalder i midten af 1300-tallet, da den lærde franske benediktinermunk Pierre Bersuire oversatte den romerske historiker Titus Livius’ Ab Urbe Condita fra latin til fransk. Ab Urbe Condita er et historisk værk om Roms grundlæggelse.

I dag er der kun een person i Frankrig, man kan bruge ordet i forbindelse med, og det er den (til enhver tid) siddende præsident. Af den 5. republiks forfatnings artikel 10 fremgår det, “Le Président de la République promulgue les lois dans les quinze jours qui suivent la transmission au Gouvernement de la loi définitivement adoptée. […]. Det betyder, at præsidenten underskriver og bekendtgør loven efter at den er blevet endeligt vedtaget af Parlamentet, det vil sige både Nationalforsamlingen og Senatet.

Og ordet promulguer betegner lige præcis den handling: At præsidenten (underskriver og) bekendtgør en lov.

 

Måske vil du også synes om: