Normandiet 1

For et par år siden var Kæreste og jeg på en uges ferie i Normandiet. Ingen af os havde besøgt invasionsstrandene før, så historien om D-dagen i 1944 var egentlig den primære grund til at vi bookede en uges ferie på spidsen af Cotentin-halvøen, som udgør den vestlige del af Normandiet. Hvad vi ikke var forberedt på var den uendelige, vilde og smukke kyst, vi fandt på især vestsiden af halvøen, men også på nordsiden ved Cherbourg, og rundt mod øst, hvor invasionsstrandene ligger.

Her er udsigten fra campingpladsen i Anse-du-Brick, med højvande.

P1020370

…Og lavvande…

P1020476

Her er det udsigten ind over byen Cherbourg og dens havneanlæg. På grund af sin placering direkte ud til den Engelske Kanal har byen og havnen spillet en vigtig rolle igennem mange hundrede år.

En af dagene var vi ude på en (LANG) gåtur på moleanlægget ved havnen.

Hvis man er til lange vandreture, er ‘Sentier des douaniers’ en oplagt mulighed for at opleve halvøens storslåede kyststrækninger. ‘Sentier des douaniers’ er en ca 80 kilometer lang sti, der starter lidt vest for Cherbourg, fortsætter mod vest rundt om Cap de la Hague og sydover. Stien blev anlagt i 1791, for at tolderne (les douaniers) kunne holde øje med smuglere der sneg sig i land – særligt fra de to engelske øer Guernsey og Jersey, der ligger et stykke ud for kysten.

“Så langt øjet rækker” får en helt ny betydning her.

Kysten slår et 90 graders knæk ved Avranches og går vestover. Her ligger Mont Saint-Michel, som du helt sikkert også kender. De seneste år er tilkørselsvejen og dæmningen over til øen blevet restaureret og udvidet, da turiststrømmen er steget væsentligt. Mont Saint-Michel er et sted man skal opleve ihvertfald een gang, men forbered dig på at det er en turistfælde. I en grad, faktisk, så butiksskiltene er trykt på japansk (!). Men kan man se igennem fingre med det, er øen en oplevelse.

Vil du vide mere om Mont Saint-Michel kan du tjekke turistinformationen her, hvor man også kan se en tabel over tidevandet. Typisk er der en forskel på ca 11 meter mellem højvande og lavvande!

I morgen besøger vi invasionskysten, så kig endelig med!