Fête de la Musique – Faites de la musique

FDM 2015

Hvert år den 21. juni afholdes Fête de la Musique over hele Frankrig. La Fête de la Musique er en fejring af musikken som kunstart, en folkelig begivenhed med gratis friluftskoncerter over hele Frankrig. Musikere fra alle kroge og niveauer indenfor musikken deltager, og det giver en enorm variation i de stilarter, man kan vælge imellem denne dag, fra metal, rock, pop, blues, jazz til kormusik, klassiske koncerter og kirkemusik.

Musikdagen blev søsat i 1982 af daværende kulturminister Jack Lang, der ønskede at få musikken bragt ud på gader og stræder til alles glæde og fornøjelse – både musikerne og publikum. Denne ene dag opfordres musikerne, både amatørerne og de professionelle, til at optræde gratis for at bringe deres kunstart ud til alle. Det er – i øvrigt – en meget fransk ting at gøre, det der med at gøre kulturen tilgængelig for alle. Det er af samme grund at der er gratis adgang til mange museer i Frankrig (dog varierer dagene og tidspunkterne, så tjek lige museets praktiske information inden du springer afsted).

Musikdagens slogan er Faites de la musique, som betyder ‘Lad os lave musik’. Udtalemæssigt lyder det fuldstændig som Festivalens navn Fête de la Musique, og er en elegant måde at kombinere navn og slogan på i marketingsøjemed. Det er også lidt nørdet, på den gode måde.

La Fête de la Musique er siden 1982 blevet en verdensbegivenhed, men ingen andre lande er (endnu) på højde med det omfang, dagen har i Frankrig. Prøv bare at se kortet her. Der er flere tusind arrangementer at vælge imellem i Frankrig, særligt i de store byer.

Jeg ved godt, at vi lige har passeret 21. juni og at der er et helt år til næste Fête de la Musique. Men her og her kan du se, hvor meget fest i gaden der var i søndags over hele Frankrig.

Har du oplevet La Fête de la Musique? Fortæl os om det ved at lægge en kommentar i kommentarfeltet – Du finder linket til kommentarerne øverst i indlægget, lige under overskriften.

Plakat: Fête de la Musique’s presseside