Merci Professeur !

(Nørd-niveauet vil være støt stigende i dette indlæg, bare så du ved det!)

TV5Monde er en verdensomspændende public service kanal med programmer fra alle fransktalende lande, der har som sit erklærede mål at fremme udbredelsen af frankofon kultur og det franske sprog. Det betyder, at programfladen er fyldt med programmer, film og aktuelle indslag fra alle hjørner af den frankofone verden. Der er nyhedsudsendelser fra Canada, Afrika, Schweiz, Belgien og selvfølgelig Frankrig. Der er film og serier, quizprogrammer, børneprogrammer og dokumentarprogrammer. Nogle af dokumentarprogrammerne kan være op til to timer lange uden at miste momentum. Det er jo nærmest et uhørt scenarie på de danske tv-kanaler…

Og inden der kommer protester over at det alt sammen er på fransk: Ja, det er det (det er jo ligesom pointen…), men kanalen er begyndt at tekste flere af dokumentarprogrammerne og filmene på engelsk, så alle kan få noget ud af at kigge med. Mit sproglærergen havde jo helst set at de ville tekste programmerne på fransk, men kanalen mener at de får flere seere ved at tekste på engelsk (jeg ved det, fordi jeg skrev til dem og brokkede mig udtrykte min bekymring over kanalens anglificering). Men jeg kan godt følge deres argumentation. Et af mine absolutte yndlingsprogrammer er Des Racines et Des Ailes – et to timers dokumentarprogram der sendes hver uge – og det er de begyndt at tekste på engelsk. Og det betyder at Kæreste også kan følge med i programmet.

Så er der sprogprogrammerne (og nu bliver det lidt nørdet). En del af TV5 Mondes hjemmeside er dedikeret til at lære det franske sprog, og retter sig både til fransklærere og til dem, der gerne vil lære (mere) fransk. De dækker alle niveauer fra begynder (A1) til det højeste niveau (C2). Værsgo’ alle fransklærere, så er der inspiration til undervisningen!

Og så er der Merci Professeur ! (og nu bliver det virkelig nørdet!). Merci Professeur ! er et lille program på få minutter, hvor Bernard Cerquiglini hver dag svarer på et sprogspørgsmål. Det er en perle for nørder som mig. Se bare her:

https://www.youtube.com/watch?v=OhwZ9uPxHKg

Tv5 Monde har også en Facebookside, hvor de har hashtagget (håbløst ord, men det hedder det altså…!) Merci Professeur !, og hvor man kan (gen)se de fleste af de små sprogperler.