Tour de France 50 f.v.t

plan1I det Herrens år 50 før vor tidsregning begav to gallere sig ud på den, så vidt vides, første Tour de France.

Turen var udløst af et væddemål, som gallerne og deres stamme havde indgået med en romersk præfekt, der var nyligt ankommet direkte fra Rom, og ikke anede en pind om de besværligheder, den romerske hær havde på de kanter under besættelsen af Gallien. Den galliske landsby havde en druide, der kunne lave en magisk trylledrik. Drikken gav den, der indtog den, superkræfter. Stammens krigere fornøjede sig derfor jævnligt med at slå romerne til plukfisk.

Efter endnu en omgang massetæv, hvor præfekten også fik sin bekomst, besluttede han i sin romerske arrogance at spærre landsbyen inde bag høje palisader. Men en klog lille galler udfordrede præfekten: Ikke bare vil vi bryde ud herfra, vi vil også rejse Gallien rundt og købe specialiteter fra alle landets egne og bringe tilbage til landsbyen. Her vil vi tilberede et måltid af det hjembragte og invitere dig til vores banket, så du kan se, at vi ikke lader os holde tilbage af jer. 

Præfekten tog imod væddemålet og lovede, at hvis han tabte, ville han hæve belejringen og tage tilbage til Rom og indrømme sit nederlag til Julius Cæsar.

Stammens krigere arrangerede en afledningsmanøvre, hvor de endnu engang bankede romerne til lirekassemænd. Imens brød den kloge lille galler, der havde fået en portion trylledrik med af druiden, og hans store ven (der aldrig fik trylledrik fordi han faldt i gryden som spæd) ud af belejringen og påbegyndte deres tur Gallien rundt. Efter en rejse af Odysseuske dimensioner kom de tilbage til landsbyen med vadsækken fyldt med galliske specialiteter: Skinke fra Lutetia [Paris], bolcher fra Camaracum [Cambrai], champagne fra Durocortorum [Reims], pølser fra Lugdunum [Lyon], salade niçoise fra Nicae [Nice], skaldyr fra Massilia [Marseille], østers og vin fra Burdigala [Bordeaux], og mange andre lækkerier…

Le tour de GaulePræfekten blev inviteret til middag i landsbyen, hvor han fik sin bekomst (igen!). Stammens troubadour blev, som altid, bastet og bundet så han ikke kunne synge, og stammens krigere festede natten igennem og fejrede, at de endnu engang havde vundet over romerne. Og således var alt igen ved det gamle i den galliske landsby.

Goscinny/Uderzo: Asterix og Obelix – Gallien rundt
Originaltitel: Le tour de Gaule d’Astérix

I dag kører Tourfeltet fra Utrecht til Zeeland i Holland