Amiens

Når talen falder på Amiens, som er dagens målby i Touren, kommer man ikke uden om Slaget ved Somme, som var et af de største, længste og blodigste skyttegravsslag under 1.Verdenskrig, La Grande Guerre, som den hedder på fransk. Slaget stod mellem Storbritannien og Frankrig, som var allierede, og det tyske Kejserrige. Det varede ca. fire en halv måned, fra juli til november 1916, og kostede over en million døde og sårede på begge sider, uden at nogen af parterne vandt nævneværdigt terræn. Le Circuit du Souvenir øst for Amiens er en 92 km lang rundstrækning mellem byerne Péronne, Albert og Beaumont-Hamel, hvor mange mindesmærker fra slaget er opført. Feltet kører lige igennem området, så vi får helt sikkert billeder derfra, og mon ikke Jørgen Leth vil være i fortællehjørnet mere end vanligt? Jeg tror det.

Har du i øvrigt nogensinde undret dig over, at mange briter ofte bærer en valmue i knaphullet? Valmuen er blevet et symbol på de faldne soldater fra især 1. Verdenskrig. Derfor.

Men Amiens og departementet Somme er andet end krigsmindesmærker fra 1. Verdenskrig. Amiens er også forfatteren Jules Vernes hjemby, hvor han boede de sidste mange år af sit liv indtil sin død i 1905. Han er forfatter til blandt andre En Verdensomsejling Under Havet med den navnkundige kaptajn Nemo, Rejsen Til Jordens Indre, og Jorden Rundt i 80 Dage, hvor Phileas Fogg og hans tjener Passepartout rejser jorden rundt på… 80 dage.

Katedralen i Amiens er en af de største gotiske katedraler i Frankrig, og er blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Den er 145 lang og 42 meter høj, hvilket er noget af en byggeteknisk bedrift, når man tager i betragtning at den er bygget mellem 1220 og 1288, hvor man hverken havde kraner eller andre teknologiske hjælpemidler som vi har i dag. Til sammenligning er Danmarks længste kirke, Aarhus Domkirke, 93 meter lang.

Her kan du se billeder af det imponerende bygningsværk.

Tourfeltet kører i dag fra Arras til regionshovedstaden Amiens i Picardiet

Foto: Pixabay.com