Paris er vel en messe værd

Dagens startby er Pau, ved foden af Pyrenæerne, tæt ved den spanske grænse. Det er også Henri IVs fødeby.

Hvem? Tænker du måske… Men hvis jeg nu siger ‘Paris er vel en messe værd’, har du sikkert hørt sætningen før et sted.

Henri var konge af Navarra (i Spanien) som Henri III, og på grund af nogle indviklede familiebånd var han tronarving til Frankrigs trone, da François de France døde i 1584. Det var dog ikke så ligetil at bestige den franske trone, faktisk tog det flere år, før han sad der. Religionskrigene rasede mellem katolikker og protestanter, og Henri var protestant, hvilket ikke var velset i det katolske Frankrig. I 1593, efter mange års kamp for tronen, afsvor han sin protestantiske tro i Saint Denis Kirken, og det er i den anledning at han skulle have sagt de berømte ord Paris vaut bien une messe.

Henri IV er en af de få franske konger, der ikke salvet i katedralen i Reims. Det blev han i stedet i katedralen i Chartres. Salvelsen var en religiøs ceremoni, der indsatte kongen som den øverste religiøse myndighed, kun overgået af Gud selv.

Hvis du har været i Paris, har du sikkert også stået på Pont Neuf, eller ihvertfald krydset den. Midt på broen står en statue af Henri IV til hest. Kun de færreste ved, at statuen gemmer på en hemmelighed. Der har stået en statue af Henri IV på broen siden 1614, men under Den franske Revolution blev den ødelagt, som så mange andre symboler på kongemagten. I 1818, under Restaurationen efter Napoleonsårene, blev statuen genopført. Og der begyndte at versere et rygte om at en af støberiarbejderne, der var Napoleonstilhænger og ikke særligt royalististisk, havde gemt en statuette af Napoleon I i Henri IV’s venstre arm. I 2004, da statuen skulle restaureres, fandt man syv forseglede blyæsker med diverse artefakter. Du kan læse hele historien her.

Dagens etape slutter i Cauterets, ikke så langt fra Lourdes, hvortil millioner af pilgrimme hvert år valfarter til grotten, hvor Bernadette Soubirous i 1858 mente at have set Jomfru Maria.

I morgen har vi endnu en bjergetape: Pau / Cauterets – Vallée de Saint-Savin