Carcassonne

Jeg har været meget langt nede i billedarkiverne til i dag. Vi besøgte middelalderbyen Carcassonne i 2002, da vi var på ferie i Cap d’Agde ved kysten mellem Montpellier og Narbonne. Carcassonne ligger ca. 75 km i fugleflugtslinie fra Plateau de Beille, dagens etapeafslutning.

La Cité de Carcassonne har en meget lang historie, der kan spores helt tilbage til den gallo-romanske æra. Byen blev befæstet i Middelalderen og har en dobbelt ringmur og hele 52 vagttårne. Fra placeringen på plateauet over floden Aude kan man se virkelig langt ud i horisonten til alle sider. Fæstningen er domineret af den store basilika Saint-Nazaire, og selvom man kunne få det indtryk at byen er eet stort udendørsmuseum, bor der stadig lokale inden for murene, der også rummer hoteller og et vandrehjem. Den ‘rigtige’ by Carcassonne, der ligger nedenfor selve fæstningen, har ikke turisternes store interesse. De kommer primært for at se fæstningen og opleve den årlige sommerfestival, som du kan læse mere om her.

Det fortælles at Carcassonne fik sit navn under Karl den Stores belejring af byen, der var besat af saracenerne. En prinsesse, Dame Carcas, modstod sammen med soldaterne inde i fæstningen Karls belejring i 5 år, indtil han hævede belejringen. Da Dame Carcas så at Karl den Stores hær var på vej væk, blev hun lykkelig og besluttede at lade alle byens kirkeklokker ringe. En af Karls soldater udbrød ‘Carcas sonne’. Det er legenden om byens navn, men den er mig bekendt ikke historisk verificeret.

Vi var der på en af de virkeligt hede dage, som dagene kan være inde i landet, og børnene var ikke helt tilfredse med målet for dagsudflugten. Men Carcassonne er på enhver frankofils liste over steder i Frankrig, der skal ses. Ligesom Bayeux-tapetet. Så jeg fik set Carcassonne, men det kostede lidt på bestikkelseskontoen. Mine børn har altid været fascineret af de to-etagers karrusseller, så de fik et par ture i karrussellen, og da de opdagede La Cure Gourmande med de smørbagte småkager midt i byen, måtte vi også derind. Men det var besøget værd.

Her kan du se flere billeder af Carcassonne.

Middelalderbyen er måske ikke er et rejsemål i sig selv, højst en dagsudflugt, men hele området en ferie værd, da der ikke er så langt til Middelhavskysten, Pyrenæerne, Toulouse og Montpellier og hele Languedoc-Rousillon området. Indtil for nylig fløj Ryanair direkte fra Billund til Carcassonne i sommersæsonen, men den rute er vist lukket i skrivende stund. Vil man flyve i stedet for at køre, skal man booke billet til Toulouse.

Dagens etape er endnu en bjergetape, fra Lannemezan til Plateau de Beille.