Le Vercors

Tourfeltet kører i dag nordpå fra Gap ind i Alperne. De kommende tre dage bliver hårde etaper i bjergene, og vi skal nok få set en del drama, inden målstregen på Alpe d’Huez lørdag. Etapen går forbi Le Massif du Vercors og byen Grenoble, på vej til målet i Saint-Jean-de-Maurienne.

Bjergmassivet Le Vercors er i dag nationalpark med rige muligheder for vandringer, cykling eller klatring, og om vinteren kan man stå på ski i området. Der er mange skipister, både alpine og langrend. Men massivet er måske mest kendt for den rolle, det spillede under 2. Verdenskrig som skjulested for den lokale franske modstandsbevægelse. Flere egne af massivet er vanskeligt fremkommelige, og det gjorde det muligt for modstandsfolkene at gemme sig for de tyske soldater, der ikke kendte området.

Under 2. Verdenskrig var Frankrig delt i overordnet set to zoner. Demarkationslinjen gik tværs gennem landet fra øst til vest, men drejede sydpå og inkluderede hele Bordeauxområdet ned til den spanske grænse. Området nord for demarkationslinjen med området i det sydvestlige Frankrig var besat af Tyskland. Området syd for demarkationslinjen og øst for det sydvestlige Frankrig var Zone libre (frizone), hvor landet ikke var officielt besat, men regeret af Marskal Pétain i spidsen for en fransk marionetregering. Le Vercors lå i den frie zone, men området øst for massivet var besat af Italien, på det tidspunkt Tysklands allierede.

I november 1942 blev området invaderet af Italien og Tyskland, og det førte til oprettelsen af modstandsgrupper i bjergmassivet. Dygtige organisatorer sørgede for at modstandsbevægelsen i Vercors fik en central rolle i forberedelsen af de allieredes invasion af Sydeuropa, der var under planlægning. Det gik imidlertid galt lige før invasionen. I sommeren 1944 kom koden til modstandsbevægelsens mobilisation via radioen, og henved 4000 modstandsfolk og mange utrænede unge frivillige gjorde sig klar. Trods opfordringer til forsigtighed troede modstandsfolkene på nedkastning af tunge våben og ammunition, og hejste et så stort trikoloreflag at det kunne ses af tyskerne i Grenoble. Den tyske reaktion kom omgående. 15.000 tyske landtropper støttet af faldskærmssoldater angreb området, og modstandsbevægelsen i området blev nærmest udslettet henover sommeren 1944. Men deres arbejde fra 1942 og frem forsinkede den tyske hær så meget, at de i sidste ende ikke kunne få fremrykket tropper nok til at dæmme op for invasionen af Normandiet i juni 1944 og invasionen fra syd i august 1944.

Det er begivenheder, der som så mange  andre fra 2. verdenskrig har sat sig dybe spor i lokal-befolkningerne i Europa. I 1994, på 50-års dagen for modstandskampene i le Vercors, blev et mindesmærke indviet. Det kan du se her.

Er du ikke så interesseret i 2. Verdenskrigs historie? Så prøv at se her, hvad Grenobleområdet ellers kan byde på.

Etapen i dag går fra Gap til Saint-Jean-de-Maurienne.

Foto: Mont Aiguille, Vercors (Pixabay.com)