Fotografens Paris

I fredags annoncerede jeg, i forbindelse med bloggens temadage om Paris, at erfarne Parisfarere ville fortælle om byen set fra deres perspektiv. Her kommer første indlæg, hvor Gunner Byskov øser af sine tips til fotografens Paris og egne favoritsteder.

Hvor tit er du i Paris?

Jeg er i Paris mindst én gang om året i forbindelse med mit arbejde, og jeg arbejder altid på at finde en undskyldning for at tage afsted mindst én gang mere. Det lykkes heldigvis nogen gange.

Du er studieleder på Medieskolerne i Viborg, hvor du blandt andet underviser i fotografi og fotohistorie, og jeg ved, I ofte er på studieture til udenlandske foto-udstillinger. Er der nogle fotoudstillinger i Paris der er incontournables for dig og dine studerende?

Paris prøver meget hårdt på at blive den europæiske hovedstad for fotografi, og meget tyder på, at det er ved at lykkes for dem. Hvert år i november koger byen af fotografi – og hvert andet år, i de lige årstal, koger den nærmest over! I den anden weekend i november – i år fra d. 12. – 15. – er der dels ParisPhoto i Grand Palais og FotoFever i Caroussel de Louvre og generøse udstillinger hos både Christie’s og Sotheby’s. Næste år i november er der igen Mois de la Photo, og så bliver alle udstillingssteder og gallerier stort set fyldt op med fotografi.

Men også resten af året er der noget at kigge på. Frem for alt i Maison Européenne de la Photographie i Marais og i Jeu de Paume på Concordepladsen – for ikke at snakke om hvad der er at se i alle gallerierne omkring Saint-Germain-des-Prés!

Hvis man skal se Paris gennem fotografens linse, så at sige, hvilke steder vil du så anbefale?

Paris er så gennemfotograferet af nogle af verdens bedste fotografer, så de første steder, man tænker på, er de steder hvor andre allerede har været. Man kan derfor anlægge to forskellige strategier, nemlig enten gå netop alle de kendte steder og genopleve dem med sit eget kamera eller omhyggeligt undgå dem og finde de steder, hvor kun få har været: små sidegader omkring Bastillepladsen, det yderste Belleville, la Défense bag den store kube [Spreckelsens triumfbue], Île-St.-Louis, osv… Men før eller siden erkender man, at heller ikke dér er man den første. Så er der kun tilbage at tænke: Jeg har ikke været her før. Nu vil jeg være opmærksom og tage mine billeder, som ingen har taget før!

De fleste der har været i Paris mere end én gang har nogle yndlingssteder, de helst skal forbi når de er i byen. Har du nogle steder du helst skal forbi, når du er i Paris?

Jeg har en svaghed for Montmartre, fordi jeg så tit har endt med at bo der. Derfor skal jeg altid en tur op til Place Blanche og videre op ad rue Lepic, forbi Amélies Café des Deux Moulins, forbi de fantastiske madbutikker, inden jeg går ind på Le Basilic og spiser frokost. Senere vil jeg nødig undvære udsigten fra Sacré-Coeur Kirken, lidt længere oppe.

Aftensmaden kan så passende indtages på den mest fascinerende restaurant, jeg kender i Paris: Robert et Louise, på adressen 64 rue Vieille du Temple (75003 Paris). Derefter er det nærliggende at slentre en tur hen ad rue des Rosiers –og så er den dag gået!