Kunstelskerens Paris

I rækken af erfarne Parisfarere der gavmildt deler ud af deres yndlingssteder i Paris, giver Mathilde Renberg os i dag tips til at se på kunst, samt en række spændende adresser i Maraiskvarteret og området omkring Canal Saint-Martin.

Du læser kunsthistorie på Aarhus Universitet, og er medstifter af Rendezvous Curators, hvor I arrangerer pop-up kunstudstillinger med spirende talenter. Du har også boet i Paris i en periode, hvor du har læst på Sorbonne. Hvad har det mest spændende været i kunstmæssig henseende i forbindelse med dine studier i byen?

Jeg er netop kommet hjem fra Paris, hvor jeg har læst mit 6. og sidste semester af min bachelor ved Université Sorbonne Nouvelle Paris 3. Mit studie er bygget op sådan, at jeg ikke måtte læse noget med kunst eller kunsthistorie i Paris. Jeg læste til gengæld en masse forskellige kommunikationsfag, hvilket var meget anderledes, men meget spændende. Jeg har derfor lidt svært ved at sige, hvad der har været det mest spændende i kunstmæssig henseende i forbindelse med mine studier i Paris.

Hvis man vil til Paris og se på kunst, er der så nogle steder der er incontournables i din optik (bortset fra de helt indlysende museer som Louvre, Musée D’Orsay og de andre ‘store’ og kendte museer)?

Hvis man er til (meget) moderne kunst, vil jeg helt klart anbefale et besøg på Palais de Tokyo (13, Avenue Président Wilson, 75016 Paris). Både bygningen i sig selv, men også de mange forskellige udstillinger er virkelig noget særligt. Der er fernisering cirka en gang om måneden, hvor det er gratis at komme ind fra 21-00.

Jeg er altid et smut i Marais, hvor Rue de Turenne og de mange små gader omkring denne byder på et kæmpe udvalg af gallerier. Jeg er særligt glad for Galerie Perrotin (76, Rue de Turenne, 75003 Paris), der ligger i baggården ved nummer 76. Galleriet har nogle store, smukke lokaler, men er samtidigt meget overskueligt.

Jeg er som regel også altid forbi Centre Pompidou, hvor jeg synes de har nogle meget varierede og spændende særudstillinger, og en imponerende fast samling, der bliver skiftet ud i cirka to gange om året.

Hvis man er interesseret i at købe kunst i Paris, hvor er det så bedst at gå hen?

Med hensyn til køb af kunst, så er det ikke noget jeg selv har gjort i (endnu). Igen vil jeg nok sige Marais – der er SÅ mange gallerier, hvor man jo har mulighed for at købe det, der bliver udstillet. Derudover er det 6. arrondissement  – særligt Rue de Seine – også et godt sted, hvis man er interesseret i at købe kunst. Her ligger gallerierne (ofte lidt mindre, end dem man ser i Marais) blandet med antikvitetsbutikker.

De fleste der har været i Paris mere end én gang har nogle yndlingssteder, de helst skal forbi når de er i byen. Har du nogle steder du helst skal forbi, når du er i Paris?

Jeg har boet i Marais, og skal derfor altid forbi her (dog undgår jeg helst området om søndagen, hvor det bliver invaderet af turister, da det er det eneste område i Paris, hvor alting er åbent om søndagen). Jeg prøver altid at gå nogle nye veje, for at finde nye butikker, boghandlere, gallerier, restauranter og cafeer. Et sted jeg dog altid ender er Au Petit Thai, der serverer det bedste thai-mad i hele Paris! Restauranten er let at genkende; den ligger på hjørnet af Rue du Roi de Sicile og Rue Pavée, og den lyseblå facade er delvist dækket af grønne planter og messingskilte formet som elefanter.

Jeg kan heller ikke være i Paris, uden at være i Merci (111, Boulevard Beaumarchais, 75003 Paris). Her kan man købe alt! Jeg er især glad for deres afdeling med køkkenting (i kælderen) og deres afdeling med papirvarer (1. sal). Stedet er lidt dyrt (det svinger dog meget), men så kan man trøste sig med, at overskuddet fra butikken går til velgørenhed. Ejeren af butikken er desuden den samme, der har en rigtig god pizzarestaurant Grazie, der ligger lige lidt længere nede af Boulevard Beaumarchais.

Indgangen til Merci. Foto: Mathilde Renberg

Indgangen til Merci. Foto: Mathilde Renberg

Det meste af den tid, jeg har boet i Paris, har dog været i området omkring République og Canal Saint-Martin, og derfor skal jeg også altid forbi her. Jeg elsker at slentre langs Canal Saint-Martin, sidde ved nogle af de mange cafeer, eller købe øl/vin i et supermarked, og sidde helt nede ved kanten med fødderne dinglende udover, og kigge på alle de forskellige mennesker, der også sidder her. Her er jeg altid forbi Chez Prune (36, Rue Beaurepaire, 75010 Paris), hvor man skal komme tidligt, hvis man ikke vil stå op med sin øl balancerende på en af postkasserne. Her er jeg også altid forbi Rue de Marseille, hvor der ligger en masse gode butikker – både franske mærker (blandt andet en Maje-stock-butik) og nogle konceptbutikker, hvor de sælger både tøj og andre ting.

I de sidste seks måneder har jeg boet på Rue du Faubourg Saint-Denis i det 10. arrondissement, hvor jeg helt sikkert kommer til at gå en tur forbi hver gang jeg er i Paris fremover. Det er en lang og skør gade, hvor der konstant er liv. Der er almindelige dagligvarebutikker, specialbutikker, slagtere, bagere, barer, restauranter, underlige tøj- og smykkebutikker, låsesmed, blomster-handlere, byggemarkeder, og alt muligt andet – gaden er faktisk som en lille by i byen, og det er helt fantastisk at opleve. Et godt sted at spise er på PNY, der er en relativt nyåbnet burger-restaurant, hvor folk gerne står i kø i op til flere timer for at få et bord. (TIP: hvis man kommer før eller omkring 19.30, så er der altid et bord ledigt).