En (lidt) hemmelig park

Der er mange dejlige parker i Paris, hvor man kan slentre en tur, sætte sig og betragte de forbipasserende, eller tilbringe nogle timer med en bog. Jeg holder selv meget af Luxembourghaven på venstre Seinebred. Den ligger tæt ved det hotel, jeg plejer at bo på, og det er nemt at gå derover med en sandwich og spise sin frokost, mens man kigger på børnene der leger med sejlskibe på søen midt i parken.

Jardin du Luxembourg

Privatfoto

Der er også en anden park, jeg holder meget af at besøge. Den er ikke ret stor, og der er ikke mange turister der kan finde den, selv om den ligger lige midt i byen, hvor mange går forbi hver dag. Den hedder Square du Vert-Galant.

Aldrig hørt om den?

Den ligger på den vestligste spids af Île de la Cité. Midt på Pont Neuf, den ældste af broerne over Seinen, hvor den store statue af Henri IV står. Man kan ikke se nedgangen til parkanlægget, og derfor går de fleste forbi. Men går man om bag statuen af Henri IV og hen til hegnet bagved, finder man den relativt stejle trappe der fører ned til indgangen. Man kan gå ind i selve anlægget og sætte sig på en bænk, eller man kan gå langs ydermuren og sætte sig med benene dinglende ud over kanten, og se på de mange Bateaux-Mouches med turister, der sejler forbi.

Hvorfor hedder den Vert-Galant? Fordi det er en galant, grøn lille park? Nej, grunden er en helt anden og meget sjovere: Le Vert Galant var Henri IV’s kælenavn, og betyder (ifølge Blinkenbergs ordbog) kurmager, kvindejæger eller hjerteknuser. Jeg har set det mere bramfrit oversat til ‘trussetyv’. Det refererer ganske enkelt til at han var mere end almindeligt glad for damer, selv i en høj alder :).

Pont Neuf har i øvrigt også været kulisse for en af de store franske filmsucceser i 1990’erne: Les Amants du Pont-Neuf (den danske udgivelse hedder De Elskende fra Pont-Neuf).

Den smukke Place Dauphine på modsatte side af vejen fra statuen er også et kig værd. Pladsens historie går helt tilbage til 1600-tallet, og blandt andre Yves Montand og Simone Signoret har boet der. Har du set filmatiseringen af Régine Deforges’ La Bicyclette Bleue (på dansk Pigen med den blå cykel)? Nogle af scenerne fra filmen er optaget på Place Dauphine.

Hvor plejer du at gå hen i Paris, hvis du har brug for lidt grønne omgivelser?