Paris i børnehøjde

Kan man have børn med på storbyferie?

Jada, det kan man da!

Men hvor gamle skal de så være, og hvad skal man se, hvis man har ungerne med til Paris for første gang, uden at skulle høre på ‘moaaar, jeg gider ikke gå mere’, eller ‘faaar, det er keeeedeligt at se på [indsæt selv]’?

Første gang jeg selv havde mine børn med til Paris, var på en endagstur, hvor vi boede på en campingplads cirka en times togtur fra Gare Saint-Lazare. Ældstebarnet var dengang 8 og yngstebørnene var 5. Da vi helt bevidst kun havde valgt at tilbringe een dag i byen, var vi også meget bevidste om at få valgt ud, hvad vi skulle se. Disneyversionen af Klokkeren fra Notre Dame storhittede dengang, så Notre Dame kirken var incontournable. Og så selvfølgelig Eiffeltårnet. Det var helt klart et hit. Tænk, at noget kan være så stort. Og tænk, at man kan komme op i det og se ned på jorden og på hele Paris, og tænk, at mennesker kan være så bittesmå. Det var magisk! Og selvfølgelig skulle de hver have en nøglering med Eiffeltårnet, som vi købte hos en af boghandlerne med de grønne kasser langs Seinen. Set i bakspejlet var Paris i en alder af 5 år måske lige vel stor en mundfuld, for vi gik meget, og klapvogn brugte vi ikke mere. Men en god lang pause i parken Champs de Mars nedenfor Eiffeltårnet gjorde underværker. Og da vi havde set og gået det vi skulle og var på vej tilbage til campingpladsen, var det med tre meget trætte, men glade børn.

Jeg har spurgt Marianne og Anette, der begge havde deres børn med til Paris for første gang i foråret 2014, hvad de så, og hvad børnene synes om det.

Marianne, hvis børn dengang var 9 og 12, fortæller:

Vi havde 4 dage i Paris, hvoraf vi brugte den ene dag i Disneyland. Udover Disneyland besøgte vi Notre-Dame, le Tour Eiffel, l’Arc de Triomphe og Champs-Elysées, Sacré-Coeur og Montmartre, Les Halles, les Tuileries, Pont des Arts, Pont Alexandre, Jardin des Plantes og Musée National d’Histoire Naturelle, og var på sejltur på Seinen.

Begge børn var fuldstændig overvældet af Eiffel-tårnet. Vi brugte det meste af en dag i og omkring tårnet. Den store oplevelse for dem var både det første glimt af tårnet på afstand, og derefter at se det tæt på og høre historier om, hvordan det blev konstrueret. Vi var samtidig så heldige, at der var marathon i Paris den pågældende dag, så vi kunne stå højt oppe i tårnet og kigge ned på alle de små løbere, der krydsede Seinen via Pont d’Iéna for at nå målstregen ved Palais de Chaillot – et flot syn. 

De husker også med stor glæde tilbage på den varme forårseftermiddag, hvor vi – godt ømme i fødderne – prajede en cykeltaxa på Champs-Elysées, og den fantastiske chauffør gav den fuld gas ned ad gaden, mens han underholdt med mange sjove kommentarer undervejs. 

Tuileries-haven var også et favoritsted for børnene – de nød at sidde mange forskellige steder i parken og bare kigge på mennesker, statuer, fugle, blomsterbede og det storslåede Louvre. Parken var et suverænt pausested, og vi kom forbi flere gange.

Eiffeltårnet skal alle se, synes jeg, og selvom man har været i Paris mange gange, er det stadig en storslået oplevelse. Det er dog vigtigt at sætte god tid af til besøget, så man ikke skynder sig igennem oplevelsen. Der skal være tid til at nyde udsigten fra parken, under tårnet og oppe i tårnet. Jeg vil også anbefale, at man lægger pauser ind i løbet af en dag og bruger byens parker til det formål. Les Tuileries opfyldte vores behov til fulde, men jeg skal helt sikkert også have børnene med i Jardin du Luxembourg, næste gang vi skal til Paris.

Vi nåede langt fra at se alt det, vi gerne ville, men børnene taler tit om, at de virkelig har lyst til at komme tilbage og opleve mere af den dejlige storby.

Eiffeltårnet mod Palais de Chaillot

Privatfoto

Anette, hvis børn var 12 og 15 da de var afsted, fortæller her:

Vi boede på et super velplaceret, men lille familiedrevet hotel med kvartpension, Hotel Marignan, i universitetskvarteret, meget tæt på Rue Mouffetard med mange lækre restauranter til rimelige priser, og i gåafstand fra Notre Dame. Det var ganske udmærket og rent i forhold til prisen. Vi havde ca. 10 overnatninger i familieværelse.

Vi benyttede os af Viator to gange: Til en rundvisning i og ved Eiffeltårnet, og til en fantastisk tog/cykel-tur ud til Versailles, hvor vi først var på marked og købe ind til frokost og dernæst ude at se slottet.

Børnene blev karikaturtegnet sammen på Montmartre, hvor vi naturligvis også besøgte Sacré-Coeur kirken.

Blomstermarkedet ved Place Louis Lépine (på Île de la Cité, tæt ved Notre-Dame kirken) med dyr og planter m.m. var også hyggeligt og en stor succes for børnene, mest pga. alle dyrene naturligvis [Der sælges kaniner, hamstre, undulater, akvariefisk mv]

Den dag var der maratonløb langs Seinen, hvilket også var imponerende og festligt. Langs Seinen er der jo også alle boderne med bl.a. bøger og malerier/tegninger at kigge på.

Eiffeltårnet by night er bestemt også noget som gør indtryk.

Vi var selvfølgelig også i Jardin Du Luxembourg, hvor vi så på sejlskibe i søen, mini-tivoli og utallige andre ting for børn (bl.a. ponyridning). Vi nåede desværre ikke at se dukketeater.

Vi boede også i gåafstand fra Louvre, som vi besøgte den sidste dag inden vi skulle hjem (så vi fik set Mona Lisa og en hel del mere ;). Butikkerne under Louvre er også fine.

Pompidoucenteret var dog ikke ulejligheden værd for os, synes vi. Det eneste, som virkede lidt interessant, var en fotoudstilling (hvor mange stod i kø i timevis for at komme ind), men den skuffede os alle.

Og så var vi afsted i påskeugen, så alle chokolade-butikkerne var spækket med fint påskechokolade.

Jardin du Luxembourg

Foto: Stine Odgaard Villemoes

Jeg talt med en del, der har haft børn med til Paris, og der tegner sig et billede af at det er aldersgruppen fra 6 år og opefter der har størst fornøjelse af flere dage i byen. Selvfølgelig kan man sagtens have mindre børn med, og her er en klapvogn/barnevogn, og god tid, de bedste forudsætninger for en vellykket tur. Og så at gøre god brug af parkerne. Har man lyst til at tage de små med til en park lidt uden for Paris, kunne det for eksempel være Parc Floral, der ligger i Bois de Vincennes sydøst for Paris, og som kan nås med metroen. Der er dukketeater, gåture i trætopshøjde, nogle ret seriøse rutschebaner på legepladserne, og i det hele taget er det bare en meget smuk, botanisk park at tage på picnic i.

På bloggen Ma Poussette à Paris (på fransk, uniquement…) finder du en overflod af tips til, hvad man kan finde på i Paris med børn i alderen 0-14. Stéphanie, der står bag bloggen, har ligeledes udgivet to bøger, der kan købes på Amazon.

Har du haft dine børn med til Paris? Hvad var de bedste oplevelser for børnene? Fortæl os gerne om i det kommentarfeltet.