Franske film i biografen

Biograf

Det er sjældent at en fransk film bliver så stor en succes uden for Frankrig, at de store biografer i Danmark viser dem. Sidst, det skete, var da Les Intouchables (De Urørlige) ramte de danske biograflærreder i november 2012, ‘kun’ et år efter den franske premiere i november 2011.

Det er jo i bund og grund et spørgsmål om penge. Kan filmen sælge billetter til et større publikum og dermed tjene sig selv hjem? I forhold til det store, amerikaniserede filmmarked, er de franske (og spanske/italienske/græske/[indsæt selv]) film for ‘smalle’, selvom der også er et publikum til dem.

Men det ER muligt at se franske film i biografen i Danmark.

Har du lyst til at se fransk film i biografen, så er der tre steder i landet det kan lade sig gøre. Grand Teatret i København, Øst for Paradis i Århus, og (for det meste) også i Nicolai Bio i Kolding. (Kender du til andre steder, så giv endelig lyd i kommentarfeltet!)

I øjeblikket kan man se følgende, franske film i en eller flere af ovennævnte biografer:

Violette Instrueret af Martin Provost, og med Emmanuelle Devos og Sandrine Kiberlain i hovedrollerne som Violette Leduc og Simone de Beauvoir. Violette spiller til og med onsdag i Grand i København, men er taget af programmet i Øst for Paradis i Århus.

Maries Historie instrueret af Jean-Pierre Améris, med debutanten Ariana Rivoire i hovedrollen som den blinde og døve Marie Heurtin. Filmen bliver i øjeblikket kun vist i Øst for Paradis i Århus, hvor den er på programmet indtil 2. september.

Geronimo instrueret af Tony Gatlif, med Céline Sallette i hovedrollen som Geronimo. Filmen kan ses i Øst for Paradis og Nicolai Bio. I Århus vises den frem til 2. september.

På torsdag den 27. august har filmen Saint-Laurent premiere i alle tre biografer. Det er en portrætfilm om modeskaberen Yves Saint-Laurent, med primær fokus på årene 1967-1976, hvor hans modeimperium var på sit højeste. Filmen er instrueret af Bertrand Bonello, med Gaspard Ulliel i hovedrollen. Den havde fransk premiere 17. maj 2014 på Filmfestivalen i Cannes.

Det er i øvrigt typisk for de tre nævnte biografer, at filmene ikke spilles i længere perioder ad gangen, så ofte er det bedste bare at springe ud i det og komme afsted. Hold med deres hjemmesider, for også tidspunktet for filmfremvisningerne kan variere.