Alsace

Alsace regionen ligger i det nord-østligste hjørne af Frankrig, hvor det grænser op til Tyskland og Schweiz. Det består af departementerne Bas-Rhin (67) og Haut-Rhin (68), og er en af de mindste regioner i Frankrig, men også en af de mest charme-rende. Den administrative hovedby for regionen er Strasbourg, hvor også Europarådet og Europaparla-mentet har til huse.

Historisk set har området været under det Tysk-Romerske Rige fra ca 962 indtil midten af 1600-tallet, hvor det kom ind under den franske trone. I juli 1870 brød krigen med Preussen ud, og særligt Strasbourg var under hårdt angreb med belejring og mange intense bombardementer. Byen faldt i september 1870, og efter Frankrigs endelige nederlag i krigen annekterede Preussen området Alsace og en del af Lorraineregionen.

Alsace forblev under tysk herredømme indtil efter 1. Verdenskrig, hvor regionen i 1919 ‘vendte hjem’ til Frankrig som en del af Versaillestraktatens bestemmelser. Men efter 49 år under tysk herredømme var det ikke så nemt at reintegrere regionen i Frankrig, og det gav en del kultursammenstød mellem fransk og tysk kultur, primært på det sproglige område.

Igen under 2. Verdenskrig blev Alsace annekteret af Nazityskand, og assimileringen gentog sig med omvendt fortegn: Under den tyske besættelse fra 1940-1944 var det forbudt at tale fransk eller dialekten alsacisk, man måtte kun tale tysk. Siden 1945 har Alsace hørt under Frankrig, men det skiftende fransk-tyske overherredømme har sat sig dybe spor i Alsaces befolkning. Med lidt god vilje kunne man sammenligne med de skiftende grænsedragninger mellem Danmark og Tyskland gennem tiden.

Alsaceregionen er et meget charmerende område at tage på ferie i, og der er rige muligheder for at se smukke landskaber og hyggelige byer fulde af atmosfære. Området er nok særligt kendt for sin vin, og for den vininteresserede vil den 170 kilometer lange tur langs La Route des vins d’Alsace, fra Marlenheim i nord til Thann i syd være en oplagt mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med vinene (og vinbønderne), og samtidig opleve det bakkede landskab.

Alsace vinstokke

Ligeledes er der rige muligheder for naturoplevelser i Les Vosges, de grønne bjerge i den østlige del af regionen, hvor La Route des Crêtes fra Sainte-Marie-aux-Mines i nord til Cernay i syd fører igennem nogle af de smukkeste landskaber i Vogeserne.

vosges

Hvis man er mere til de store byer er Strasbourg med både den gamle og stemningsfyldte bydel og de topmoderne EU-bygninger i den nordøstlige del af byen værd at besøge. Samme atmosfære-fyldte bymidter med de karakteristiske bindingsværkshuse finder man i både Colmar og Mulhouse.

strasbourg

Le Château du Haut-Kœnigsbourg er en middelalderfæstning der ligger i udkanten af Vogeserne, med et formidabelt vue ud over Alsacesletten. Er man i området, er fæstningen helt sikkert en udflugt værd.

Har du lyst til at se billeder fra Notre Dame katedralen i Strasbourg? Så er der en her, der har været oppe i tårnet og taget nogle fantastiske billeder. Opslaget er delt via Facebookgruppen Et si on aimait la France.