La rentrée littéraire #2

Som nævnt i gårsdagens indlæg har det litterære månedsmagasin LIRE temanummer om de nye, franske bogudgivelser dette efterår. Af de knap 400 nye franske bøger, der lander på hylderne de næste uger, har magasinet udvalgt en god håndfuld, som de præsenterer hen over ca 50 sider.

Her får du et udpluk af LIREs topanbefalinger:

Christine Angot Un amour impossible (Flammarion). Et portræt af forfatterens mor og forældrenes vanskelige kærlighedsforhold.

Eric Holder La saison des Bijoux (Seuil). Om parret Jeanne og Bruno der udlever drømmen om en stadeplads på et marked i en badeby ved Atlanterhavet, og om fællesskabet mellem stadeholderne på markedet.

Delphine de Vigan D’après une histoire vraie (JC Lattès). Autofiktiv roman om forfatteren Delphine, der har lidt af skriveblokering i tre år.

Sophie Divry Quand le diable sortit de la salle de bains (Notabilia). Om den arbejdsløse Sophie, der skriver på en roman, samtidig med at hendes understøttelse lakker mod enden. De dermed forbundne udfordringer er fortalt med en humoristisk vinkel.

Laurent Binet La Septième fonction du langage (Grasset). Fiktion/thriller om strukturalisten og litteraturkritikeren Roland Barthes’ død. Var det et banalt trafikuheld eller et kamufleret mord?

Diane Meur La Carte des Mendelssohn (Sabine Wespieser). Om familien Mendelssohn: Komponisten Felix Mendelssohn, filosoffen Moses Mendelssohn og bankieren Abraham Mendelssohn.

Yasmina Khadra La Dernière Nuit du Raïs (Juliard). Fiktion over Gaddafis sidste timer set fra diktatorens eget perspektiv.

Bernard Chambaz Vladimir Vladimirovitch (Flammarion). For at tegne et portræt af den rigtige Putin, Ruslands præsident, iscenesætter forfatteren en ‘anden’ Putin som prisme for romanen.

Mathias Énard Boussole (Actes Sud). Om musikologen Frantz, der en søvnløs nat i Wien hensynker i erindringer om sit liv, i grænselandet mellem østlig og vestlig kultur.

Blandt efterårets debutromaner fremhæver LIRE:

Astrid Manfredi La Petite Barbare (Belfond)

Christophe Boltanski La Cache (Stock)

Jérémy Fel Les Loups à leur Porte (Rivages)

Sophie Daull Camille, mon envolée (Philippe Rey)

– Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvordan professionelle, bogkloge mennesker – magasinredaktører, boghandlere, osv – der dagligt beskæftiger sig med litteraturudgivelser, får et overblik over så mange nye titler på så kort tid. Og jo, jeg ved da godt at der er mange mennesker på en magasinredaktion til at løfte opgaven, og i de større boghandler er der også mange øjne og hænder, men alligevel… Næsten 400 franske udgivelser bare i dette efterår, og så skal de internationale – i fransk perspektiv – udgivelser lægges oveni.

Har du allerede udset dig nogle af de nye titler, der skal læses her til efteråret?