La rentrée littéraire #3

I går var vi omkring litteraturmagasinet LIREs topanbefalinger af de mange nye udgivelser, der er på vej i Frankrig. Men med næsten 400 franske nyudgivelser her i efteråret er der jo mange andre bogkloge mennesker, der kan give os deres anbefalinger.

Som jeg tidligere har fortalt, så ligger mit franske ‘chez moi’ i Bordeaux-området. Og i Bordeaux ligger Mollat (hvor den, i parentes bemærket, har ligget siden 1896). Mollat er Frankrigs største, uafhængige boghandel og et slaraffenland for bognørder. De har mange litterære salonarrange-menter, hvor selv de store forfattere gerne møder op. Og de har (hold nu fast!) en Youtube kanal med interviews med mange af de forfattere, der udgiver romaner her i efteråret. Og så har de (og det kan godt være det er et smart marketingtrick, men det virker!) noget der hedder ‘Les coups de coeur des libraires Mollat’ (‘medarbejdernes favoritbøger’). Medarbejderne fra de forskellige afdelinger læser og anmelder de nye bøger, de får ind, og de bøger, de synes er bedst, får betegnelsen ‘coup de coeur’ (‘favorit’). MEN de lægger navn og ansigt til anmeldelsen, og SÅ bliver det pludselig til meget personlig kundeservice, når man kan gå ind i boghandlen og finde den medarbejder, der har anmeldt en bog, man er interesseret i. Jeg tror det er dét forhold, mere end de ellers meget interessante salonarrangementer der gør, at boghandlen trives i bedste velgående.

Så her får du et udpluk af Mollats anbefalinger af efterårets nye bøger:

Ud over Laurent Binet, Christine Angot og Delphine de Vigan, som jeg omtalte igår, fremhæver Mollat især:

Agnès Desarthe Ce coeur changeant (Éditions de l’Olivier). Om pigen Roses usædvanlige skæbne fra 1887 – 1930erne, fra hendes barndom i Danmark til voksenliv i Frankrig, og samlivet med en veninde.

Yves Ravey Sans État d’Âme (les Editions de Minuit). En amerikaner forsvinder i en provinsby, og hans franske veninde igangsætter en efterforskning. Men så dukker den forsvundnes bror op.

Hubert Haddad Corps désirable (Zulma, Honfleur). Roman om journalisten Cédric, der ved en ulykke bliver lam, og en neurokirurg, der forbereder transplantationen af en mands hoved til en anden mands krop. Det rejser en del etiske og eksistentielle spørgsmål, der behandles i romanen.

Nicolas Fargues Au pays du p’tit (POL). Roman om en 44-årig universitetslærer i sociologi, der skriver et kritisk essay om sine landsmænd, og inviteres til udlandet for at elaborere sine teser. Det giver ham mulighed for at ride på en bølge af berømmelse og samtidig give den som damernes ven.

Fra Mollats ‘Coups de coeur’ kan nævnes:

Antoine Choplin Une forêt d’arbres creux (La Fosse aux Ours)

Sorj Chalandon Profession du père (Grasset et Fasquelle)

Alexandre Seurat La Maladroite (Editions du Rouergue)

Mary Dorsan Le présent infini s’arrête (POL)

Judith Perrignon Victor Hugo vient de mourir (Iconoclaste)

Der er masser af nye bøger at kaste sig over her i efteråret, og der er bøger for enhver smag. Igår og idag har jeg kun omtalt en brøkdel af dem. Jeg håber du er blevet inspireret.

God weekend :)