Aquitaine

Regionen Aquitaine ligger i det sydvestlige hjørne af Frankrig, hvor det grænser op til Spanien og de vestlige Pyrenæere mod syd, og mod vest en ca 300 kilometer lang kyststrækning fra spidsen af Médoc ved udløbet af Girondefloden i Atlanterhavet i nord til Hendaye i syd, der hvor kysten knækker og bliver til Spanien.

Regionen består af fem departementer: Dordogne (24), Gironde (33), Landes (40), Lot-et-Garonne (47), og Pyrénées-Atlantiques (64). Regionens administrative hovedby er Bordeaux.

I lighed med det meste af Sydeuropa var også Aquitaine en del af Romerriget i flere hundrede år. Efter Romerrigets fald kom området ind under Frankerriget, og så skiftende herskere komme og gå. I 1000-tallet blev området samlet i eet hertugdømme under Guillaume X. Hans datter hed Aliénor d’Aquitaine, og da faderen døde under en pilgrimsrejse til Santiago de Compostela, arvede Aliénor hertugdømmet. Efter et mislykket ægteskab med den franske konge Louis VII blev hun i 1152 gift med hertugen af Normandiet Henri Plantagenêt, der senere blev konge af England som Henri II. Hendes medgift ved brylluppet var Aquitaineregionen, og det betød, at området kom under engelsk herredømme de følgende godt 300 år. Aliénor havde en væsentlig indflydelse i Europa, både som franskmændenes dronning og senere som englændernes. Ikke alene politisk men også kulturelt, som mæcen og støtte for troubadourerne og deres poesi.

Aquitaineregionen var under engelsk herredømme indtil 1453, da der blev sat punktum for La guerre des cent ans (Hundredårskrigen), der var en krig mellem englænderne og franskmændene. Det sidste, store slag i Hundredårskrigen, La Bataille de Castillon, fandt sted ved byen der i dag hedder Castillon-la-Bataille, cirka 50 kilometer øst for Bordeaux. Slaget endte med fransk sejr og genindlemmelse af Aquitaineregionen under den franske trone.

Fra 1977 og indtil sidste år har der været afholdt et kæmpe udendørs amatørskuespil med deltagelse af omkring 700 (syv hundrede!) lokale amatører og mere end 50 ryttere. Skuespillet fortæller om begivenhederne i og omkring 1453. Det er blevet udspillet på selvsamme høj som slaget i 1453, et lille stykke nord for byen ved foden af Château de Castegens. Men på grund af pengeproblemer måtte det aflyses i år.

Turistmæssigt har regionen alt at byde på: 300 kilometer kyststrækning med badebyer og enorme sandstrande som vi kender dem fra Vesterhavet, gastronomi, vin, shopping og naturoplevelser. Her er et billede fra stranden i Hossegor og Capbreton, som jeg besøgte i maj.

Stranden ved Hossegor

Privatfoto

Capbreton ligger i den sydlige del af departementet Landes, og området her er præget af beliggenheden i nærheden af Spanien, både kulturelt og gastronomisk. Det samme er departementet Pyrénées-Atlantiques, hvis sydlige grænse er Pyrenæerne og grænsen til Spanien.

Departementerne Lot-et-Garonne og Dordogne – det område der også kaldes Périgord –  kan med lidt god vilje kaldes regionens spisekammer. Varme somre og frugtbare områder langs floderne Garonne og Dordogne, der løber gennem departementerne på vej ud til Atlanterhavet, giver gode betingelser  for dyrkning af frugt og grøntsager, og specialiteter som eksempelvis trøfler, cêpes (Karl Johan svampe), foie-gras, valnødder, kastanier kan findes i alle udgaver og forarbejdninger.

Saint Emilion

Privatfoto

I departementet Gironde dyrkes nogle af verdens bedste vine: Verdensberømte appellationer som Saint-Émilion, Pomerol, Sauternes, Médoc og Entre-Deux-Mers ligger side og side. Når man er blevet mæt af at køre gennem de tilsyneladende endeløse vinmarker, kan man tage på opdagelse i Bordeaux, hvor man kan få en hel dag til at gå med shopping på det kilometerlange strøg Rue Sainte-Cathérine og de tilstødende gågader. Eller spadsere langs havnefronten, der er blevet moderniseret og åbnet op de seneste tyve år, særligt på strækningen fra Pont de Pierre til Place des Quinconces. Da jeg boede der i 1986 var der stadig beverdinger, gamle huse og nedslidte barakker på kajområdet. I dag er der åbnet op, og på Place de la Bourse er der lavet et Miroir d’eau (vandspejl) til stor fornøjelse for alle aldre:

Der er masser at opleve i Aquitaineregionen, hvad enten man er til badeferie, er et madøre, vinelsker, naturentusiast eller historisk interesseret.

Har du været i Aquitaineregionen? Hvad oplevede du? Fortæl os om det og del gerne dine tips. Linket til kommentarfeltet finder du øverst i indlægget, under overskriften, eller her nedenfor, hvis du er kommet direkte ind på dagens indlæg.