På sporet… #1

Kender du det? Nogle gange ligger svaret lige for næsen af en, selvom man har haft travlt med at lede alle mulige andre steder. Det der med ikke at kunne se skoven for bare træer, og så videre….

Jeg har været på udkig efter et bogprojekt her til de lange vinteraftener. Du ved, et af dem der godt må tage noget tid, og som godt må kræve at man graver lige en tand dybere for at forstå værket. Svaret har ligget på mit sofabord i et par måneder, og nu er tiden ved at være moden: Jeg kaster mig ud på dybt vand, og går i gang med Marcel Prousts À la Recherche du Temps Perdu. (På dansk: På sporet af den tabte tid)

Det er et ikonisk erindringsværk på flere tusind sider (sidetallet varierer alt efter, hvilken udgave man refererer til), og et af de værker, man som frankofil litteraturinteresseret som minimum bør have ihvertfald snuset til på et tidspunkt. Det er også et værk som mange har hørt om, måske læst nogle uddrag, men aldrig læst hele værket. Fordi antallet af sider er så overvældende. Men hør her: De læseglade pløjer rask væk gennem tykke trilogier af f.eks. Ken Follet, Stieg Larsson eller andre bestsellerforfattere, hvor hvert murstensbind er på 800-1000 sider. Så hvad er forskellen på at læse Proust og læse en nutidig bestsellerforfatter? Det har jeg tænkt mig at finde ud af.

Jeg tænker også, at der på de mange tusind sider, Prousts hovedværk omfatter, må være mere at komme efter end den altid citerede, berømte passage om madeleinekagerne han får serveret af sin mor sammen med en kop lindeblomstte, og fluks bliver ført tilbage i erindringen til sin barndoms søndage.

Har du også hørt om værket, men aldrig rigtig haft tid eller overskud til at gå i gang? Værkets i alt 13 bind er blevet nyoversat til dansk henover de seneste ca 10 år, så man behøver ikke have specielle franskkundskaber for at give sig i kast med værket. Bare lyst og vedholdenhed. Og hvis du ikke har mod på at investere i alle 13 bind kan de lånes på biblioteket.

I morgen ser vi på, hvor man kan hente baggrundsviden – på dansk – for at få en dybere forståelse af det store værk.