På sporet… #2

I går fortalte jeg om mit bogprojekt for den kommende vinter. Jeg har tænkt mig at læse Marcel Prousts murstensværk À la Recherche du Temps perdu (På sporet af den tabte tid).

Heldigvis er er hjælp at hente, hvis man skulle gå i stå undervejs, eller hvis der opstår spørgsmål eller nysgerrighed efter uddybning. Den franske Proustforskning er naturligvis omfattende, og for de franskkyndige det er bare at undersøge sagen der. Med hvad hvis man ikke har de fornødne sprogkundskaber? Så er der hjælp at hente i den danske Proustforskning. Receptionen af Prousts storværk og forskningen i værket er ganske omfattende i Danmark, og der findes mange gode introduktions- og referencebøger på dansk. Her kan du læse cand. mag. Jacob Ulrichs anbefalinger af baggrundslitteratur.

Jacob Ulrichs liste rummer mange gode referenceværker, men er fra 2012. Siden er der kommet ihvertfald tre referencebøger mere, som jeg har anskaffet mig:

Ind i Prousts værk. 19 læsninger i ‘På sporet af den tabte tid’ Red. af Leif Hasle, Helga Schmidt og Connie Selmann. (Multivers). 2012.

På sporet af den tabte tid. Et overblik. Resumé og registeroverblik. Neal Ashley Conrad Thing. (Multivers). 2015.

Tidsskriftet Passage #73. Temanummer om Proust. Red. af Mads Anders Baggesgaard, Jacob Lund, Jacob Ulrich. August 2015.

Det danske Proustselskab er en anden mulighed for at søge baggrundsviden. Ud over at de fremmeste danske Proust-forskere kan findes her (og alle kan blive medlem af selskabet),  så udgiver selskabet også Proust-bulletiner og referencebøger, og arrangerer læsekredse og Proustsaloner, man kan deltage i. Næste salon med oplæsning fra værket finder sted 25. oktober kl. 15-17 i Bethesda, Rømersgade 17, København. Hjemmesiden angiver ikke stedet, så tjek evt. selskabets Facebookside for flere detaljer. Og så kan du læse en glimrende oversigtsartikel over Marcel Prousts liv samme sted.

God læselyst, hvis du også har fået mod på at kaste dig ud i det :)