Auvergne

Regionen Auvergne ligger næsten lige midt i Frankrig. Man kan sætte en knappenål midt i kortet, der hvor regionerne Centre-Val-de-Loire, Bourgogne og Auvergne mødes. Auvergne ligger syd for dette punkt, hvor bjerg-massivet Le Massif Central  dominerer det meste af regionen.

Regionen består af fire departementer: Allier (03), Cantal (15), Haute-Loire (43) og Puy-de-Dôme (63). Regionens hovedby er Clermont-Ferrand.

Tænker du HOV? Et departement der hedder Haute-Loire? Er det ikke dalen med alle slottene i det vestlige Frankrig? Jo, det er det også. Men Floden Loire, som departementet har sit navn efter, udspringer ved foden af bjerget Mont Gerbier de Jonc i nabodepartementet Ardèche (Rhône-Alpes), og løber nordpå igennem Auvergneregionen til Orléans, hvorefter den knækker og løber vestover gennem byen Tours, og videre vestpå gennem Loire-dalen i det vestlige Frankrig, inden udløbet i Atlanterhavet. Det er Frankrigs længste flod, ca 1000 kilometer lang.

Selvom Clermont-Ferrand er regionens hovedby, så er det byen Vichy, der umiddelbart vækker flest associationer, hvis man har blot lidt kendskab til Frankrigs historie. Vichy var Frankrigs ‘officielle’ hovedstad under 2. Verdenskrig, i den forstand at den tyskvenlige regering under ledelse af Marskal Pétain havde regeringssæde der. Efter Tysklands invasion af Frankrig og den efterfølgende våbenhvile 22. juni 1940, hvor den franske regering skrev under på betingelserne for den tyske besættelse, blev landet reelt delt i to i årene 1940-1944. Nord for demarkationslinien var landet besat af Tyskland, og syd for demarkationslinien lå den ‘frie’ zone. Vichy lå i den frie zone, men Marskal Pétains regering var reelt en marionetregering for tyskerne.

Men hør, tænker du måske: Er Vichy ikke også noget med vand?

Jo, det er det også. Le Massif Central, som dækker det meste af regionen, er på grund af geologien udspring for rigtig mange kilder, der i mange århundreder har været udnyttet som kurbade (stations thermales), og hvor folk tog hen for at blive plejet for diverse lidelser.

Som Alsaceregionen har sin La Route des Vins d’Alsace, har Auvergne sin La Route des Villes d’Eaux, med 17 forskellige kurbade på ruten. Så kan man få en hel ferie til at gå med spa og wellness. Vichy, et af de kendteste franske hudplejemærker, der kun forhandles på apoteker, har hovedsæde i byen, og i lighed med to andre, kendte hudplejemærker der kun fås på apoteket, l’Avène og La Roche-Posay, er produkterne udviklet med base i mineralsk kildevand fra undergrunden.

vand

Turismen i regionen er i høj grad præget af Le Massif Central, og det giver muligheder for mange naturoplevelser. Særligt vulkanparken i den sydlige del af bjergmassivet, Le parc naturel régional des volcans d’Auvergne, er et spændende sted at besøge, med La chaîne des Puys‘ perlerække af i alt 80 vulkankratere. Det kan du se billeder af her.