Bourgogne

Bourgogneregionen ligger næsten lige midt i Frankrig. Den knappenål, vi satte i midt kortet i sidste uge, da det handlede om Auvergne, sætter vi lige igen, der hvor regionerne Centre-Val-de-Loire, Bourgogne og Auvergne mødes. Bourgogne ligger nordøst for dette punkt.

Regionen består af fire departementer: Côte-d’Or (21), Nièvre (58), Saône-et-Loire (71) og Yonne (89). Regionens hovedby er Dijon.

Som Lars delte med os i kommentarfeltet i sidste uge, så har området været skueplads for gallernes oprørskampe mod Julius Cæsar, hvor gallerhøvdingen Vercingetorix stod i spidsen for gallernes modstand i år 52 f.v.t. Først ved slaget ved Gergovia (som historikerne mener ligger ved Clermont-Ferrand), hvor gallerne vandt. Senere på sommeren 52 f.v.t belejrede Cæsar byen Alésia (som historikerne mener lå ved byen Alise-Sainte-Reine nordvest for Dijon). Gallerne tabte dette slag, der kvalte den sidste modstand mod den romerske besættelse af landet. Hvis du synes der ringer en klokke eller to, så er det sikkert fordi du har læst Asterix. Der er refereret til historien om det tabte slag ved Alésia og høvding Vercingetorix flere steder i Asterix albummene.

Bourgogne var senere i mange århundreder et selvstændigt hertugdømme, men kom ind under den franske trone i 1477. Helt frem til Revolutionen havde området udpræget selvstyre.

En ferie i området vil måske oplagt komme til at handle om vin. Bourgogne er, som Bordeaux-området, synonym med produktionen af nogle af verdens bedste vine. Men der er mange andre ting at opleve i regionen. Dijon har tilnavnet capitale des ducs de Bourgogne – hovedstad for Bourgognes hertuger. Navnet henviser til dengang Bourgogne var et hertugdømme, og hertugerne havde deres hovedsæde – eller hof – i byen. Le Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne er et besøg værd, eller hvad med en tur på segway rundt i Dijons historiske centrum?

Er man ikke til de mange museer der beskriver regionens historie tilbage til romertiden og frem til vores dage (eller har ungerne bare fået nok…), så er Alésia MuseoParc, et udendørs museum der viser resterne af den befæstede by Alésia og hele historien omkring slaget ved Alésia, en oplagt mulighed for et besøg. Museets fortælling om slaget er pænt hjulpet på vej af historierne fra Asterix-albummene og dramadokumentariske opførelser af slaget. Samme sted står en 6,5 meter høj statue af Vercingetorix.

Gastronomisk er der meget at komme efter i Bourgogneregionen. Kvæg, fjerkræ og oste hører til kerneprodukter i landbruget, men også – og særligt – sennep fra Dijon, hvor Maille har produceret sennep og vineddiker siden 1747. En anden specialitet fra området, som jeg personligt holder meget af, er crème de cassis (solbærlikør). Af solbærlikøren, der typisk serveres som en digéstif (til kaffen EFTER desserten), kan man lave en kir, en apéritif, hvor solbærlikøren blandes med kold hvidvin. Skal der være fest kan man lave en kir royal, hvor hvidvinen skiftes ud med champagne.