Bretagne

Bretagne ligger som en halvø ud til Atlanterhavet, med den Engelske Kanal langs nordkysten og Biscaya-bugten langs sydkysten. Kyststrækningen rundt langs Bretagne er nok noget af det smukkeste og vildeste stykke kyst man finder i Frankrig.

Regionen har 4 departementer: Côtes-d’Armor (22), Finistère (29), Ille-et-Vilaine (35) og Morbihan (56). Regionens adminitrative hovedby er Rennes.

Regionen er historisk set præget af den keltiske og bretonske kultur, der gennem nogle årtusinder har givet gensidige påvirkninger mellem de britiske øer og det europæiske fastland. Den keltiske kultur blev udbredt til de britiske øer omkring 400 f.v.t., og senere (ca år 500 e.v.t.) rejste mennesker fra de områder, vi i dag kender som Cornwall og Wales over den Engelske Kanal til halvøen, som dengang hed Armorica. Briterne kristnede området og kaldte det Bretagne.

Regionen var plaget af vikingernes plyndringer i 900-tallet, men forblev et hertugdømme med skiftende alliancer med henholdsvis den engelske og den franske trone indtil 1532, hvor regionen blev endeligt underlagt den franske trone. Frem til den franske revolution i 1789 blomstrede området, idet det lå centralt for de maritime handelsveje mellem Syd- og Nordeuropa, og ligeledes var udgangspunkt for den første franske kolonisering af Amerika i 1600-tallet.

Den dag i dag er regionen stadig stærkt præget af keltisk og bretonsk kultur, og en del mennesker i regionen (men ikke så mange som før i tiden) er tosprogede, enten fransk/bretonsk i den vestlige del af regionen, eller fransk/gallo i den østlige del.

Vue over Saint-Malo

Vue over Saint-Malo

En ferie i Bretagne vil helt naturligt være præget af regionens nærhed til havet. Bretagne er den region i Frankrig, der har den længste kyststrækning. Fra Saint-Malo på regionens nordkyst ud til den engelske Kanal, vestpå til Brest og Quimper, og videre langs sydkysten til den smukke Golfe du Morbihan, er der masser af muligheder for at bade, tage på sejlture, fiske, eller bare nyde den fantastiske natur. Inde i landet kan man gå på opdagelse efter sporene fra kelterne og de oprindelige bretoner, og finde forhistoriske steder fra kelternes tid, og fæstninger og slotte fra regionens tid som hertugdømme.

Typiske egnsretter i Bretagne er – det giver næsten sig selv – fisk og skaldyr i stort set alle afskygninger, landet langs kysterne af regionens fiskere. Og i lighed med andre kystbyer langs Atlanterhavskysten er østersdyrkning også meget udbredt. Andre egnsretter som man skal prøve, hvis man er i Bretagne, er de bretonske pandekager, der fås både i en (salt) hovedretsversion med forskelligt fyld (f.eks. skinke, æg og revet ost), eller i en dessertversion hvis man har en sød tand. Les galettes, som er en lidt undseelig men meget velsmagende småkage lavet af, hvad vi i Danmark ville kalde mørdej, er også noget, man ikke kommer uden om i Bretagne.

Hvis du har lyst til at læse lidt mere om den keltiske kultur, har jeg skrevet et lille indlæg om det, som du kan læse her.

Foto: Pixabay.com