Les Restos du Coeur

Et par måneder efter at jeg ankom til Frankrig i januar 1986, omkring det tidspunkt hvor jeg begyndte at kunne forstå så meget fransk at jeg kunne følge med i radioen og på fjernsynet, var der en sang som blæste igennem det hele og blev spillet igen og igen. Den hed ‘Les Restos du Coeur‘ (direkte oversat: ‘Hjertets restauranter’)  og på det tidspunkt vidste jeg ikke lige, hvad det drejede sig om. Sangen var skrevet og fremført af sangeren Jean-Jacques Goldman, som var (og er) en af de største og mest populære musikere i Frankrig, i samme liga som Johnny Halliday. En aften i juni, hvor jeg sad og så fjernsyn med min au-pairfamilie, blev de pludselig meget stille da nyheds-oplæseren fortalte, at en der hed Coluche var blevet dræbt i en trafikulykke.

Coluche var en elsket komiker, der ikke holdt sig tilbage for at gøre grin med tabuer, moralen og politikerne. I en radioudsendelse i september 1985 luftede han en ide om at lave et suppekøkken, en restaurant, der skulle uddele gratis måltider til de fattige og de hjemløse. Det var i perioden, hvor den vestlige verdens musikere indspillede støttesange til fordel for Afrika – vi kender alle Do they know it’s Christmas og We are the World. Men Coluche ville hjælpe de ubemidlede i Frankrig, og for at rejse penge til sagen bad han Jean-Jacques Goldman om at skrive en sang, og fik flere andre kendte til at medvirke til indspilningen: Ud over Coluche og Jean-Jacques Goldman selv medvirker Yves Montand, Michel Drucker og Michel Platini i videoen. Sangen er ikke bare typisk 80’er stil, den er også meget typisk for Jean-Jacques Goldmans 80’er sound. Den blev selvsagt en dundrende succes, og tjente mange penge ind til den spirende organisation Les Restos du Coeur. Allerede den første vinter blev over 8 millioner gratis måltider serveret for de fattige.

I juni 1986 blev Coluche dræbt i en motorcykelulykke, og mange troede at organisationen ville dø uden ham som drivkraft. Men de mange tusind frivillige løftede opgaven. Organisationen voksede og fik flere og flere filialer rundt om i Frankrig, og kan i disse dage fejre 30 års jubilæum. Ifølge deres egne tal er over 128 milioner gratis måltider blevet serveret i de 2111 Restos du Coeur rundt om i Frankrig alene i år. Ud over de årlige Les Enfoirés koncerter, der indsamler penge til organisationen, støtter mange virksomheder og private mennesker organisationen, og ligeledes EU og den franske stat.

Kritikerne mener, at det er en falliterklæring for staten at der er så mange ubemidlede franske borgere, der er afhængige af hjælp fra en humanitær organisation…

Du kan læse mere om Les Restos du Coeur her, og her kan du læse en artikel om en af de frivillige, der har været med siden starten.