Franske Filmmandage: Une Heure de Tranquillité

I mandags var der Franske Filmmandage i Øst for Paradis og Grandteatret, og det lykkedes mig endelig at komme afsted.

Filmen Une Heure de Tranquillité er en komedie. En typisk fransk en af slagsen. Jeg kom til at tænke på klicheen med manden i huset, der låser sig inde på toilettet bare for at få fred for larmende børn, hustru, naboer og hvad der ellers måtte være af forstyrrende elementer i en dagligdag.

Hovedpersonen Michel, spillet af Christian Clavier (som blandt mange andre roller har spillet titelrollen i Asterix-filmene og den tro væbner Jacquouille i Les Visiteurs) låser sig dog ikke inde på toilettet, men alt hvad han ønsker sig er en times fred og ro i stuen, så han kan lytte til den perle af en gammel jazz-plade, han tilfældigt har fundet på et loppemarked, førsteudgivelse og alting. Han er tandlæge med stor pariserlejlighed, lettere neurotisk kone og en doven søn på 30, der endnu ikke er flyttet hjemmefra. Alle vil have noget af ham, og han vil bare have fred i en time.

Hans passion er musik og han har en stor pladesamling, men tilsyneladende ingen i hans omgivelser har tænkt sig at give ham lov til at lytte til hans nyeste fund: Hustruen der vil bekende en affære, de ‘polske’ håndværkere der arbejder sort i hans lejlighed med at renovere et rum, moren der konstant ringer, elskerinden der absolut må tale med ham, sønnen der har installeret en stor, illegalt indvandret familie i sit loftsværelse, naboerne der gør klar til opgangens ‘komme-hinanden-ved-fest’, husholdersken, der blander sig i tide og utide…. Alle forhindrer de ham i at få fred til at lytte til sin nyerhvervelse. Og det er egentlig handlingen i filmen. Alle disse forstyrrelser, der forhindrer en mand i at få lov til at fordybe sig i sin passion.

Det er ikke stor filmkunst, men det er fransk komedie når den er sjov på den klukleende måde. Der er alle klicheerne: Parforholdsproblemer, affærer à la française, umulige børn, la bonne (husholdersken), la concierge i stueetagen, og en mand, der egentlig gerne bare vil have et frikvarter fra det hele for at lytte til sin musik.

Filmen er instrueret af Patrice Leconte, efter et teaterstykke af samme navn. Stykkets forfatter, Florian Zeller, har bearbejdet teaterforlægget til et filmmanuskript, efter at det spillede med stor succes på Théâtre Antoine i Paris i vinteren 2013-2014, med Fabrice Lucchini i hovedrollen som Michel.