Le Procope

For lige at blive lidt i Oplysningstidens århundrede (1700-tallet), som vi kort rundede i forgårs….

Der er en restaurant i Paris, som er en af dem, man skal have prøvet ihvertfald een gang. Le Procope er Paris’ ældste café/restaurant, og dens historie går helt tilbage til 1686, perioden hvor Solkongen Ludvig d. 14. regerede og Versailles blev opført. Op gennem 1700-tallet holdt de franske oplysningsfilosoffer Voltaire, Diderot, Rousseau med flere til på caféen, og senere også Revolutionens tilhængere.

Det image lever restauranten stadig af.

Men uanset om man som mig er en historienørd (både historisk historie og en god historie i al almindelighed…) eller om man ikke aner en pind om den slags historiske vingesus og heller ikke interesserer sig for den slags, så er restauranten et besøg værd. Netop fordi indretningen oser af historie, og man ikke kan undgå, at det gør indtryk (man kunne måske ligefrem få lyst til at gøre sig klogere på disse perioder i fransk historie). Jeg har haft to af mine tre poder med, de var ca. 16 da vi var der, og det er jo typisk en aldersgruppe der ikke lader sig imponere af noget som helst der bare lugter lidt af historie. Begge var behørigt imponerede af de tykke (tykke!) gulvtæpper, de gamle træpaneler, tapeterne, guldrammerne, de store spejle og hele atmosfæren.

Menukortet tilbyder det klassiske franske køkken og langtidssimrede retter. Vi fik foie gras og andepaté til forret, en velsmagende coq au vin til hovedret (der kom en gryde på bordet til 3 personer, og så kunne vi spise løs. Og der var rigeligt). Til dessert flamberede pandekager.

Restauranten kunne sagtens have ladet stedets historie afspejle sig i prisniveauet, men madens gode kvalitet taget i betragtning er niveauet absolut rimeligt. Betjeningen er venlig og de taler gerne engelsk (Kæreste var med), men som flere steder i det franske får man alligevel liiige lidt ekstra service, hvis man taler fransk. Således fik min gastronomi-interesserede søn lov til at komme med hen til gasblusset for at se tjeneren tilberede de appelsinmarinerede og Grand Marnier-flamberede crêpes.

Le Procope, 13, Rue de l’ancienne comédie, 75006 Paris.