Franche-Comté

Regionen Franche-Comté ligger i det østlige Frankrig, hvor regionen mod øst grænser op til Schweiz, mod vest til regionen Bourgogne. Mod nord grænser Franche-Comté op til regionerne Champagne-Ardenne, Lorraine og Alsace.

Regionen består af tre departementer: Doubs (25),  Jura (39) og Haute-Saône (70), samt det lille departe-ment Territoire de Belfort (90).

Regionens administrative hovedby er Besançon.

Op gennem århundrederne har regionen haft forskellige tilhørsforhold alt efter, hvilke konger og adelige der har haft herredømmet over regionen. Beliggende cirka midt i det hele har området således været underlagt romerriget, frankerriget, de burgundiske hertuger og grever, den franske trone, den spanske trone, det tyske kejserrige, blot for at nævne nogle stykker.

Der er et område i regionen, som er særligt interessant. Le Territoire de Belfort er i dag et lille departement i Franche-Comté, men historisk set er det ret nyt. Området “opstod” efter den fransk-preussiske krig i 1870-1871 (som jeg efterhånden har nævnt nogle gange her på bloggen, så mon ikke den krig snart skal have sit eget indlæg…). Ved fredsaftalen efter krigen, som preusserne vandt, blev det nordøstlige Frankrig delt mellem Preussen og Frankrig. Det foregik primært efter et sprogligt princip, hvor Alsace og en del af Lorraine, hvor befolkningen var tosproget, gik til det tyske kejserrige, undtagen den allersydligste del af Alsace, Belfort-området, der forblev fransk, da fransk var det primære sprog i området. Det var dog også delvist på grund af områdets modstand mod Preussen under krigen. Det var ikke lykkedes den preussiske hær at indtage Belfort. I lang tid have området status af ‘territoire’, men i 1922 fik det status af fransk departement.

I regionens hovedby Besançon kan man besøge den berømte fæstning – Citadellet – fra 1600-tallet, der er opført på Unescos verdensarvsliste, eller gå på opdagelse nedenfor fæstningen i den gamle bydel, der har fået tilnavnet ‘La Boucle’, da den netop ligger indenfor en næsten 360 graders sløjfe som floden Doubs slår på stedet. Eller man kan besøge huset i Grande rue nummer 140, hvor Victor Hugo blev født.

Citadelle Besancon

Udsigt over Besançon fra Citadellet (pixabay.com)

Dole i departementet Jura eller byen Belfort i departementet Territoire de Belfort har også historiske bymidter, der fortæller om århundreders historie. Og hvis det bliver for meget med al den historie kan man jo tage et smut til storbyen Genève, der ligger ved sydspidsen af regionens grænse til Schweiz.

Fra de sydlige udløbere af Vogeserbjergene i den nordlige del af regionen til Jurabjergene i syd er der overalt i regionen storslået natur, der indbyder til vandreture, sejlsport, kano- og kajakroning.

Gastronomisk er der også oplevelser at hente. Særligt kendt er regionen for sine oste, især le comté, der er god som smelteost og har sin helt egen plads i den regionale hovedret fondue comtois. De regionale vine er fra Jura, og absinth, la fée verte, blev og bliver igen produceret i Pontarlier i departementet Doubs. Den mytiske grønne drik blev forbudt i Frankrig i 1915, men i 2011 blev forbuddet ophævet, og der produceres igen absinth i Pontarlier. Faktisk er det blevet gjort til lidt af en turistattraktion i dag, idet man kan følge La route touristique de l’absinth fra Pontarlier til Le Val de Travers på den schweiziske side af grænsen, og besøge destillerier, museer og butikker undervejs.