Er du ryger og skal til Paris?

Så se lige her:

Hvis du har været i Paris har du sikkert bemærket, at der ligger rigtig mange cigaretskodder på gaderne, særligt i og omkring ristene ved træerne i en gade, i kloakkerne eller bare i rendestenen. Det tager op til 12 år for et cigaretskod at blive nedbrudt, og i den tid går det ud over træernes rødder og grundvandet.

Nu er bystyret i Paris blevet trætte af svineriet med cigaretskodder i det offentlige rum. De offentlige gadefejere samler 350 tons cigaretskodder op hvert år. 3 5 0 tons! Det er 350.000 kilo! Jeg ved ikke, hvad et cigaretskod vejer, men det må altså være sindssvagt mange cigaretstumper.

Så fra 1. oktober koster det altså 68 € i bøde, hvis man bliver taget på fersk gerning i at smide et cigaretskod. Det er i omegnen af 500 kroner. At betale ved kasse 1. Så er du advaret!

Det skal så lige siges, at der er blevet opstillet 30.000 skraldespande rundt om i byen, udstyret med en cigaretsluknings-indretning. Så det er altså ikke blevet forbudt at ryge på gaden (endnu), man må bare ikke smide skoddet fra sig længere.

Problemet med cigaretskodderne har været støt stigende de seneste mange år, muligvis efter at rygere blev forvist fra caféerne og restauranterne, det skal jeg ikke kunne sige. Men det er ikke et nyt problem. Således er tegningen ovenfor (fra 1890erne) et portræt af en opsamler af cigaretstumper i Paris.

Tegningen fandt jeg i Danske i Paris gennem Tiderne, som jeg omtalte i går. Den er af den danske maler og tegner Vilhelm Tilly, der i mange år boede i Paris, og blandt andet leverede illustrationer til Paul Strauss’ Paris Ignoré, et værk med 550 illustrationer fra Paris’ gader og stræder (så vidt jeg har kunnet finde ud af).

Du kan læse mere om forbuddet her.

God weekend :)