Haute-Normandie

Regionen Haute-Normandie ligger i det nordvestlige Frankrig, hvor den smukke kystlinie ligger ud til den Engelske Kanal. Mod vest grænser regionen op til Basse-Normandie, mod øst til Picardiet og Ile-de-France, og mod syd til regionen Centre-Val-de-Loire.

Regionen er opdelt i departementerne Eure (27) og Seine-Maritime (76), og regionens hovedby er Rouen.

Hele det område, der kaldes Normandiet i dag, og som består af de to administrative regioner Basse-Normandie og Haute-Normandie, har i mange århundreder været en relativt stabil størrelse. Beliggenheden ved den Engelske Kanal har gjort området følsomt for invasioner gennem århundrederne, fra vikingernes hærgen omkring år 800-900 til den franske trones familiære skærmydsler med den engelske: Herredømmet over regionen har skiftet side gennem tiden, men kom endeligt ind under den franske trone efter La Guerre de Cent Ans (Hundredårskrigen) der sluttede i 1453. Det var i øvrigt under Hundredårskrigen at Jeanns d’Arc i 1431 blev brændt på bålet i Rouen for kætteri.

Le Havre, der ligger ved Seinens udløb i den Engelske Kanal er Paris’ havneby, der blev anlagt som havneby af François Ier kort efter hans tronbestigelse i 1515. Det medvirkede til områdets økonomiske opblomstring, der blev forstærket, da dampmaskinen blev opfundet, og især de store rederier begyndte at lade deres oceangående passagerskibe bruge havnen som udgangspunkt for de transatlantiske ruter fra ca. midten af 1800-tallet.

Da togstrækningen fra Paris til Le Havre blev ført igennem i 1847 betød det, at de parisiske kunstnere og det bedre borgerskab kunne komme ‘på landet’. Monet tog til Rouen og malede katedralen i mange belysninger, og til Etrétat, hvor han malede kysten med den karakteristiske klippeformation. Gustave Flaubert, der er født i Rouen, lod handlingen i sin mest berømte roman, Madame Bovary, foregå i omegnen af Rouen.

Der er mange ting at se for den, der tilbringer sin ferie i Haute-Normandie. Jeg nævner tit de franske katedraler, men de er som regel også altid et besøg værd. Katedralen i Rouen er ingen undtagelse, med sine mange tårne, hvoraf det højeste knejser 151 meter over gadeplan. På 6. etape af Tour de France 2015, der gik fra Abbéville til  Le Havre, gik ruten langs kysten forbi blandt andet Fécamp og ned mod Etrétat, hvor vi fik nogle fabelagtige panoramaer af kystlinien. Man kan køre i bil langs det meste af kysten, og opleve nogle fantastiske landskaber med vue ud over den Engelske Kanal. I Le Havre krydser man over Seinen på broen Pont de Normandie og er snart i badebyen Deauville, der med sine brede strande og fashionable hoteller har været blandt parisernes foretrukne badebyer i mange år.

Pont de Normandie

Pont de Normandie (privatfoto)

I den sydligste del af departementet Eure, lidt uden for byen Vernon, ligger Giverny, med Monets berømte hus og have. og ikke så langt derfra ligger byen Evreux.

Gastronomisk er regionen præget af nærheden til havet, og fisk og skaldyr er fremherskende på menukortet.

Generelt kan man dog sige, at selvom det geografiske område Normandiet i dag er to admini-strative regioner, Haute-Normandie og Basse-Normandie, så er historien, kulturen (og gastrono-mien) fælles, og det er svært at trække en skarp skillelinie for, hvad der er “typisk” for den ene og den anden region. Når den franske regionsreform træder i kraft til nytår vil de to regioner således – naturligt, kunne man sige – blive forenet til een, administrativ enhed, der kommer til at hedde Normandie.

Har du været i Normandiet? Hvad synes du var det mest spændende at opleve i regionen?