Courage !

Jeg lader normalt ikke realpolitiske diskussioner eller analyser finde vej til bloggen. Ikke fordi det ikke er interessant, men der er andre end mig, der er meget bedre til den slags. Men begivenhederne i Paris i går aftes skal ikke stå ukommenterede her på bloggen.

Min grundlæggende intention med Connaissances.dk er at formidle min kærlighed og dybe passion for Frankrig og for fransk og frankofon kultur, som jeg ved, jeg deler med rigtig mange. Det skal her på bloggen handle om alle de ting, vi som frankofile elsker ved La France.

Men Frankrig er også omdrejningspunktet for 1700-tallets europæiske oplysningstid. Montesquieu gav os De l’esprit des lois, Voltaire tordnede mod intolerance, religiøs fanatisme og for ytringsfrihed, Rousseau skrev om opdragelsen af den ideelle borger og indretningen af det ideelle demokrati. Diderot var erklæret ateist. Alle var de dog inspireret af filosoffer i andre europæiske lande, særligt Holland og England. Den første menneskerettighedserklæring fra 1789 – Déclaration des droits de l’homme et du citoyen – var inspireret af den amerikanske uafhængighedserklæring fra 1776, der igen var inspireret af den europæiske oplysningstids ideer. Den første danske Grundlov fra 5. juni 1849 er inspireret af Oplysningstiden.

Det er derfor, når vi ser den slags terrorangreb i Europa, at det ikke bare et angreb mod det pågældende land, men et angreb mod hele den ide, den vestlige verdens demokratier hviler på. Og som er udsprunget af vores fælles europæiske tankegods og kulturarv. I videre forstand er det et angreb på hver enkelt af os.

Jeg sidder med en blanding af sorg og dyb medfølelse lige nu, iblandet en stor bekymring for, hvor det her ender. For hvis vi ikke forstod det med 9-11, eller med angrebet på Charlie Hebdo i januar, så står truslen krystalklar nu, efter gårsdagens angreb i Paris. Samtidig skal vi huske på at nuancere tingene og ikke generalisere: Ikke alle troende er ekstremister. Og vi skal ikke lade nogle få individer bombe os tilbage til middelalderlige tilstande.

Skal jeg til Frankrig igen? Ja, det skal jeg!

Skal jeg til Paris igen? Ja, det skal jeg!

Min kærlighed til og passion for Frankrig er intakt og større end nogensinde, og nogle få galninge skal ikke forhindre mig i at besøge et land og en kultur, jeg elsker så højt.