Tarte Tatin

En af de franske desserter, jeg holder mest af (næst efter crème brûlée, men der har jeg lige noget uafsluttet hængende…), er Tarte Tatin. Og hvis du ikke har lyst til at læse endnu en opskrift, men bare gerne vil vide, hvorfor den hedder Tarte Tatin, så er det nu, du skal scrolle ned i bunden af indlægget.

Tarte Tatin 18

Da jeg boede i Frankrig viste en kok mig, hvordan man laver den, for det er en ‘omvendt-tærte’, så man skal lige kende teknikken. Men han lavede den på gasblus, og da jeg nogle år senere prøvede herhjemme gik det ikke så godt, dels på grund af formen jeg brugte, dels på grund af mit elkomfur.

Tricket er nemlig at finde en bageform, der både kan tåle en kogeplade og dernæst at komme i ovnen. Man kan godt få en speciel form til Tarte Tatin – hvis man vil betale de omkring 350 kroner den ideelle størrelse, 24 cm i diameter, koster. Det havde jeg ikke lyst til. Istedet fandt jeg en pande med stålhåndtag (der kan gå i ovnen), til 129 kroner. Den fungerer glimrende.

Først lavede jeg mørdejen, der består af

175 gram blødt smør
300 gram hvedemel
en knivspids salt
en stor skefuld sukker
en æggeblomme
lidt lunkent vand til at samle dejen med.

Så skrællede jeg ca 800 gram æbler (f.eks. Belle de Boskoop) og skar dem i tykke både.

På min nyindkøbte pande (det er en helt almindelig stegepande som nu er udnævnt til Tarte Tatin form), karamelliserede jeg 100 gram sukker. Det er vigtigt at holde øje med det og røre jævnligt, så det ikke brænder på men blot karamelliserer. Da det var helt flydende og brunt tilsatte jeg 50 gram smør under rolig omrøring. Skruede lidt ned for varmen, og lagde æblestykkerne pænt arrangeret i panden oveni karamelblandingen. Mens æblerne stod og simrede i karamelblandingen i et kvarters tid, rullede jeg mørdejen ud i en cirkel, så den passer som låg over æblerne. Dejen kan være svær at få løftet op fra bordet uden at gå i stykker, så jeg rullede den ud på et stykke bagepapir så jeg kunne få en hånd under, og vendte den over æblerne og trak bagepapiret af. Dejen skal slutte til rundt langs kanten. Så ind i ovnen med det hele, 200 grader i ca. 25 minutter. Når man tager den ud igen, skal man lige huske at bruge grydelapper til håndtaget…(!!)

Lad tærten hvile nogle minutter, og måske skal den lige løsnes lidt rundt langs kanten. Så lægges serveringsfadet omvendt oven på panden, og det hele vendes, så tærten ender på serveringsfadet med æblerne opad.

Hvorfor hedder den Tarte Tatin? Historien siger, at det var søstrene Tatin, der sidst i 1800-tallet ved et tilfælde ‘opfandt’ opskriften. Den var ikke tænkt som en ‘omvendt-tærte’, men æblerne brændte på, og i stedet for at smide dem ud røg de ind i ovnen igen, nu med dejen ovenpå, så de ikke brændte yderligere, og da den kom ud igen blev den vendt.