En traditionel fransk juledessert: La bûche de Noël

bûche de Noël fransk juledessert

(Foto: Pixabay.com)

I Danmark har vi ris à l’amande, som den nok mest traditionelle danske juledessert. I Frankrig har de la bûche de Noël, som de spiser som afslutning på julemåltidet. Bûche betyder brændeknude.

La bûche de Noël er egentlig en roulade, som i sin grundform består at en kagebund der smøres med smørcreme (der kan være tilsmagt med kaffe, chokolade, kastaniecreme eller likør), og rullet sammen. På ydersiden smøres også et lag creme og kagen pyntes, så den ligner et stykke træstamme.

Det menes at ideen kommer fra ældre tid, hvor det var kotyme at lægge en ekstra stor brændeknude i kaminen lige før juledagene, som så kunne brænde langsomt julen igennem. Da kaminerne og arnestederne forsvandt fra de franske boliger i løbet af 1900-tallet, vandt ideen om brændeknuden som en dessert frem.

Her kan du se en masse lækre billeder af la bûche de Noël i mange forskellige variationer.

Jeg ved ikke, om der findes en fransk konditor i Danmark, hvor man kan købe en bûche de Noël og smage den ægte vare (før man eventuelt selv giver sig i kast med et forsøg). Hvis en eller flere at jer ved det, så giv endelig lyd i kommentarfeltet!