Picardiet

Regionen Picardiet ligger i det nordlige Frankrig, hvor den mod nord grænser op til Nord-Pas-de-Calais, mod øst til Champagne-Ardenne og mod syd til Île-de-France. Mod vest grænser den dels op til regionen Haute-Normandie, dels til den Engelske Kanal, med ca. 30 kilometer kystlinie.

Regionen består af departementerne Aisne (02), Oise (60) og Somme (80). Regionens administrative hovedby er Amiens.

På Karl den Stores (Charlemagnes) tid (800-tallet) var klostrene udgangspunkt for styring af regionen, omend området allerede på den tid var en del af le domaine royal under den franske trone. I sidste del af 800-tallet var regionen udsat for vikingernes invasioner og plyndringer.

Kongemagten blev imidlertid svækket op gennem i Middelalderen, hvor feudalherrer, lokale grever og gejstlige styrede området. I løbet af 1500-tallet kom området ad flere omgange ind under den franske trone, hvor det dannede den nordlige grænse mod Flandern, som på det tidspunkt var en del af hertugdømmet Bourgogne, der igen var en del af det Tysk-Romerske Kejserrige.

1. Verdenskrig var en katastrofe for regionen, da demarkationslinien for Vestfronten gik lige igennem Picardiet fra nord og sydover. Særligt slaget ved Somme i efteråret 1916 blev et af de blodigste skyttegravsslag under 1. Verdenskrig, med omkring 1 million dræbte soldater. Igen i 1918 var der et stort slag ved Somme, hvor de allierede gik til modangreb på den preussiske hær.

Igen under 2. Verdenskrig var Picardiet udsat for voldsomme kampe i 1940, da tyskerne invaderede Frankrig. Våbenhvileaftalen i juli 1940 delte Frankrig i to: Den sydlige del, hvor Marskal Pétain og hans Vichy-regering regerede, og den nordlige, tyskbesatte zone. Floden Somme, der løber igennem Picardiets hovedby Amiens og videre ud i den Engelske Kanal dannede grænse mellem to tyske besættelseszoner: Den franske zone og den nordlige zone, som blev styret fra tyskernes hovedkvarter i Bruxelles, hvilket reelt betød, at den nordlige halvdel af Picardiet og hele Nord-Pas-de-Calais hørte ind under tyskernes belgiske hovedkvarter.

I dag er regionen fredelig, og de mange krigsskuepladser er i dag museer, monumenter og mindepladser, man kan besøge.

Hvis man kører til Paris fra Danmark, kommer man sandsynligvis ind i Frankrig ved Valenciennes, ihvertfald hvis man kommer fra det jyske. På A1, motorvejen der går fra nord til syd tværs gennem Picardiet og ender i Paris, ligger Parc Asterix mindre end 50 kilometer fra centrum af Paris, og stort set lige ud til motorvejen. Hvis man er opmærksom kan man kan faktisk se attraktionerne fra motorvejen (på venstre side) når man kører forbi. Er man mere til renæssanceslotte, så kan man i stedet køre fra til højre på A1 mod Chantilly, som ligger godt en times kørsel nord for Paris. Her ligger Château de Chantilly, som blev testamenteret til Institut de France af den sidste ejer, Henri, hertug af Aumale (og søn af den franske konge Louis-Philippe Ier, ‘borgerkongen’ der regerede fra 1830-1848). Slottet huser blandt andet Musée du Cheval (‘Hestens museum’), og en park anlagt af André le Nôtre, landskabsarkitekten der også anlagde parken ved Versailles-slottet for Louis XIV i 1600-tallet.

Château de Chantilly (Pixabay.com)

Château de Chantilly (Pixabay.com)

Katedralen i Amiens (Pixabay.com)

Katedralen i Amiens (Pixabay.com)

Den gotiske byggestil siges at være udsprunget i Picardiet, og regionen lægger jord til flere katedraler, der udgør en tidsrejse fra den tidlige til den sene gotiske byggestil. Regionen huser blandt andet Frankrigs største katedral – i Amiens, og den højeste – katedralen i Beauvais. Andre seværdige gotiske katedraler i Picardiet er basilikaen i Saint Quentin, katedralen i Senlis og katedralen Saint Gervais et Saint Protais i byen Soissons.