Poitou-Charentes

Regionen Poitou-Charentes ligger i det vestlige Frankrig, hvor den mod nordvest grænser op til Pays de la Loire, mod nordøst til Centre-Val-de-Loire, mod øst til regionen Limousin og mod syd til den store region Aquitaine. Poitou-Charentes har en lang og smuk kystlinie ud mod Atlanterhavet, en kystlinie der også rækker et stykke ned langs Girondes flodmunding, der er det fælles udløb i Atlanterhavet for floderne Dordogne og Garonne, der løber sammen ved Bordeaux.

Regionen består af fire departementer: Charente (16), Charente-Maritime (17), Deux-Sèvres (79) og Vienne (86).

Regionens administrative hovedby er Poitiers.

I Middelalderen hørte området under hertugdømmet Aquitaine, som Aliénor d’Aquitaine arvede efter sin far i 1137. Da hun indgik sit andet ægteskab med Henri II Plantagenêt, der senere blev konge af England, kom hele området ind under den engelske trone. I 1169 blev Aliénors og Henri IIs søn Richard Coeur de Lion (Richard Løvehjerte, hvis nogen har hørt det navn før…) hertug af hele Aquitaine-hertugdømmet, og da hans far døde i 1189 blev han ligeledes konge af England.

I Frankrig rasede religionskrigene mellem katolikker og protestanter i anden halvdel af 1500-tallet. Protestanterne blev forfulgt, indtil Henri IV (der konverterede til katolicismen for at blive konge af Frankrig og i den forbindelse udtalte de berømte ord ‘Paris er vel en messe værd’,) udstedte l’Edit de Nantes (Nantes-ediktet) i 1598. Ediktet var en slags religions-våbenhvile, der dekreterede tolerance af protestanterne med visse begrænsninger (da katoliscismen var statsreligionen), og tildelte dem nogle byer, bl.a. kystbyen La Rochelle (i departementet Charente-Maritime), som blev en slags hovedstad for protestanterne. Men med englændernes som støtte, både moralsk og helt konkret med adgang til havnen i La Rochelle, blev de betragtet som en trussel i begyndelsen af 1600-tallet. Kardinal Richelieu (som også optræder som figur i De tre musketerer) og Louis XIII besluttede i 1627 at belejre La Rochelle for at eliminere denne trussel. Trods maritim hjælp fra den engelske flåde måtte byen overgive sig et år efter, i 1628.

Henri-Paul Motte - Siège de La Rochelle (1881)

Henri-Paul Motte – Siège de La Rochelle (1881)

I 1685 tilbagekaldte Louis XIV Nantes-ediktet, og de – begrænsede – rettigheder, protestanterne havde haft, bortfaldt. Først med Menneskerettighedserklæringen fra 1789 fik protestanterne deres fulde civile rettigheder tilbage, idet Menneskerettighedserklæringen, som den I. Republiks forfatning har hentet inspiration fra, blandt andet foreskriver religionsfrihed.

Regionen er især besøgt om sommeren, hvor de smukke kyststrækninger indbyder til badeferie. Særligt er de to øer Ile de Ré og Ile d’Oléron populære, ligesom byerne Royan og La Rochelle er populære sommerhusområder. Regionen er desuden storleverandør af østers og blåmuslinger, særligt fra Marennes-Oléron området, så her er der mulighed for at smage skaldyr nærmest direkte fra havet. Fra Royan går der en færge over til spidsen af Médoc, og vupti er man i et af verdens mest berømte vinområder.

Men Poitou-Charentes har også sine egne, verdensberømte druer. Regionen er hjemsted for den ægte cognac, der fremstilles i byen Cognac vest for Angoûleme. De producenter, der må bruge cognac-betegnelsen ligger indenfor et cirka 80.000 hektar stort område omkring byen. En anden berømt druebaseret drik fra samme område er hedvinen Pineau des Charentes, som efter sigende blev til ved et tilfælde, da en vinbonde kom til at blande ugæret druemost sammen med cognac. Hvor cognac typisk ligger på en alkoholprocent på omkring de 40, ligger pineau på omkring 17-18%.

Cognacdistilleri (foto: pixabay.com)

Cognacdistilleri (foto: pixabay.com)

(Foto: pixabay.com)

(Foto: pixabay.com)

Charentefloden, der har sit udspring i naboregionen Limousin, løber gennem hele Poitou-Charentesregionen i Vallée de la Charente, hvor den passerer Angoulême, Cognac og Saintes, inden den løber ud i Atlanterhavet ved Rochefort. Flere steder kan man leje en husbåd og sejle ad floden, så man oplever regionen fra vandsiden.

Er man til forlystelsesparker, er Futuroscope ved Poitiers et godt sted at tage hen. Parken kan ses fra motorvejen A10 på venstre side, når man kører sydpå mod Bordeaux. Du kan læse meget mere om Futuroscope her.