Rhône-Alpes

I serien om de franske regioner er vi nået til præsentationen af den 22. og sidste region i det kontinentale Frankrig, inden regionsreformen træder i kraft 1. januar 2016.

Regionen Rhône-Alpes ligger i det sydøstlige Frankrig, hvor den mod syd grænser op til Provence-Alpes-Côte d’Azur, mod vest til regionerne Languedoc-Rousillon og Auvergne, mod nord til Bourgogne og Franche-Comté. Mod øst grænser regionen op til Italien og Schweiz.

Regionen består af departementerne Ain (01), Ardèche (07), Drôme (26), Haute-Savoie (74), Isère (8), Loire (42), Rhône (69) og Savoie (73).

Regionens administrative hovedby er Lyon.

Indtil midten af 1300-tallet var den østlige halvdel af regionen en del af det tysk-romerske kejserrige, hvor et område, der nogenlunde svarer til regionen som den ser ud i dag med undtagelse af det østligste område, gik under betegnelsen Le Dauphiné. Da området i 1349 kom ind under den franske trone, blev det en del af den franske tronarvings portefølje indtil denne blev konge, hvorefter området overgik til den næste tronarving. Derfor ser man meget ofte den franske tronarving under l’Ancien Régime, som den franske samfundsstruktur kaldtes indtil revolutionen, omtalt som le dauphin. Fra midten af 1500-tallet og frem blomstrede områdets økonomi med silkevæverier som den vigtigste indtægtskilde, en industri som regionen den dag i dag er berømt for.

Under 2. Verdenskrig lå Rhône-Alpes i den såkaldt ‘frie zone’, det område som officielt ikke var besat af Nazityskland men hørte under den franske marionetregering ledet af Marskal Pétain, der havde sæde i byen Vichy i naboregionen Auvergne. Den lokale modstandsbevægelse i Vercors spillede en vigtig rolle i forberedelsen af de allieredes invasion i 1944, men blev næsten udslettet. Det har jeg skrevet noget om her, da Tourfeltet kørte igennem regionen i juli.

Turistmæssigt har regionen mange ting at byde på, og det er primært Alperne, den smukke natur og bjergsøerne, turisterne besøger. Fra Le Massif Central i den vestlige del af regionen til de høje alpetinder i Savoyen i den østlige del er der masser af naturoplevelser at hente, og særligt skisportsentusiasterne boltrer sig på de mange skisportssteder i den franske del af Alperne. Er man ikke til skisport men elsker bjerge alligevel, kan man i Chamonix tage en svævebane op til toppen af bjerget Aiguille du Midi i 3842 meters højde, eller besøge Alpe d’Huez og bjergets berømte 21 hårnålesving, som de virkeligt seje tager på cykel. Vi andre nøjes med at tage bilen til toppen.

De smukke bjergsøer og floder som ligger i regionen indbyder til badning og sejlsport. De vilde tager på river rafting, de lidt mere afslappede lejer en kano og padler rundt i roligere vande, f.eks. i naturparken Reserve Naturelle des Gorges de l’Ardèche, hvor man også kan opleve le Pont d’Arc de l’Ardèche.

river-rafting

Pont d'arc de l'Ardèche

Pont d’Arc de l’Ardèche

Og skulle det ske at blive for meget med al den natur, så er både LyonGrenoble, og Annecy spændende byer at besøge. Eller man kunne tage et smut over grænsen til Schweiz for at besøge Genève, hvis man er i det hjørne af regionen.

annecy lac

Lac d’Annecy

Fotos: Pixabay.com