L’Epiphanie – Helligtrekonger

Guldkroner

Hvor vi i Danmark slutter juledagene senest til nytår, og mange af os fejer julepynten og træet ud med tømmermændene 1. januar, så varer julefesten lidt længere i Frankrig.

Den 6. januar fejres l’Epiphanie. Det er dagen, vi kender som Helligtrekonger, men som vi egentlig ikke fejrer i Danmark. Det gør man derimod i Frankrig. I Spanien er Helligtrekonger en vigtig fejring og en fridag, men det er det ikke i Frankrig, hvor fejringen typisk lægges 2. søndag efter jul.

galette-des-rois

Fra gammel tid har det været en tradition at spise en galette des rois – en ‘Helligtrekongerskage’ – denne dag. En galette des rois er typisk lavet af butterdej med fyld af enten æblemos, creme, marcipanmasse eller andet. I fyldet gemmes en bønne (une fève), og den der får bønnen bliver konge (eller dronning) for en dag. Traditionen med bønnen der gemmes i kagen går efter sigende helt tilbage til romertiden, hvor det var en slave, der kunne være heldig at finde bønnen og blive konge for en dag. Man kunne forestille sig, at det måske er herfra vores tradition med mandlen i vores ris à l’amande kommer?

I slutningen af 1800-tallet begyndte man at putte små porcelænsfigurer i kagen i stedet for bønnen, noget som senere er blevet til figurer af plastic. Figurerne kan repræsentere figurerne fra la crèche de Noël – julekrybben – eller være miniatureudgaver af kendte tegneseriefigurer, dyr eller lignende. Det er meget ofte samlerobjekter, og man kan være heldig at finde figurer eller hele samlinger til salg på loppemarkeder i Frankrig. Her kan du se billeder af de små figurer.

Fotos: Pixabay.com