Guadeloupe

Guadeloupe

Guadeloupe ligger i det caribiske hav, i den halvmåneformede række af øer der går fra Puerto Rico i nord til Grenada i syd. Guadeloupe består af to øer adskilt af et smalt stræde: Basse-Terre mod vest og Grande-Terre mod øst. De to øer er tilsammen knap 1500mk2 store. Til den statsadministrative enhed som Guadeloupe udgør, hører også de to små øer La Désirade og Marie-Galante, samt to små ø-grupper: Les îles de la Petite-Terre og Îles des Saintes.

Guadeloupe er en région monodépartementale, og det betyder egentlig bare at regionen kun består af eet departement. Ligesom alle de franske, kontinentale departementer har et nummer, så har også de oversøiske departementer et nummer. Guadeloupe har nummer 971. Den administrative hovedby er Basse-Terre.

I dag har øen status af fransk region på linje med de kontinentale regioner, og er også en del af EU som det, der benævnes ‘Région ultrapériphérique’. Valutaen er euro, og sundhedsvæsnet er af europæisk standard. Øen har både et regionsråd og et Conseil général (et departementsråd), og er repræsenteret både i det franske senat og den franske nationalforsamling. Alle love, der vedtages i det kontinentale Frankrig gælder også på Guadeloupe, men som de andre franske regioner kan loven justeres i visse tilfælde, når lokale forhold spiller ind. Modsat er den franske stat tilstede på øen med et præfektur (som det også er tilfældet i de kontinentale regioner).

Guadeloupe kanoner

Guadeloupes historie er præget af den europæiske kolonisering af de vestindiske øer. I 1493 gik Christopher Columbus i land på Guadeloupe under sin anden tur til Amerika, og navngav øen Santa Maria de Guadalupe efter byen Guadalupe i Spanien, hvor han havde opholdt sig i et kloster efter den første tur til Amerika i 1492. Øen var under spansk herredømme frem til 1635, hvor franskmændene tog øen i besiddelse. Kardinal Richelieu havde dannet Compagnie des Îles d’Amérique, som havde til opgave at udvide den franske kolonisering af de caribiske øer. Guadeloupe har været fransk lige siden, omend englænderne med jævne mellemrum forsøgte at overtage øen i 1700-  og 1800-tallet, og senest under Napoléon, hvor han sendte en mindre hær over Atlanten for at forsvare øen. Efter 2. Verdenskrig fik øen status af oversøisk departement på lige fod med de kontinentale departementer.

Guadeloupe både

Som jeg fortalte i fredags, så ligger Guadeloupe nummer 11 på New York Times’ liste over steder, avisen anbefaler at besøge i 2016. Og der er garanti for både bountystrande og fantastiske scenerier.

Hvad skal man så se på øen? Når man er blevet mæt af hvide sandstrande og svømning og dykning i det azurblå vand, kan man tage på opdagelse i de smukke omgivelser, og besøge rom-destillerierne, kakaoplantagerne eller måske orkidéparken på den nordlige del af Basse-Terre øen. Eller man kan kaste sig ud i det kreolske køkken og opleve de for os nordboere eksotiske retter med indslag af lokale fisk og skaldyr, som for eksempel blæksprutte eller søpindsvin.

Guadeloupe orkide

Der er direkte flyvninger fra Paris til Guadeloupe (det tager ca. 8 timer), så det er egentlig bare at finde en forbindelse fra Danmark til Paris, hvis man har lyst til at komme afsted.

Har du været på Guadeloupe? Fortæl os gerne om det i kommentarfeltet – måske kender du nogle listige steder man bare skal opleve på øen.

Fotos: Pixabay.com