Martinique

Martinique

Martinique ligger i det caribiske hav, lige syd for Guadeloupe, og er den del af den halvmåneformede, vulkanskabte række af øer i Caribien, der afgrænser det Caribiske hav fra Atlanterhavet. Øens areal på godt 1.100 km2 svarer nogenlunde til en tredjedel af Fyns areal.

I lighed med Guadeloupe og Fransk Guyana er Martinique en région monodépartementale, det vil sige at regionen kun består af eet departement. Ligesom alle de franske, kontinentale departementer har et nummer, så har også de oversøiske departementer et nummer. Martinique har nummer 972. Den administrative hovedby er Fort-de-France.

Martinique er en af de fem franske, oversøiske regioner, der har status af region på lige fod med de kontinentale franske regioner. Øen er også en del af EU som det, der benævnes ‘Région ultrapériphérique’. Martinique har både et regionsråd og et departementsråd, og er repræsenteret både i det franske senat og den franske nationalforsamling. Alle love, der vedtages i det kontinentale Frankrig gælder også her, men når lokale forhold spiller ind kan lovene tilpasses. Som i de franske kontinentale regioner er den franske stat repræsenteret på Martinique med et præfektur.

Som de fleste andre øer i Caribien var også Martinique befolket af indianere af forskellig herkomst, da Columbus opdagede øen under sin fjerde og sidste rejse til Caribien i 1502-1504. Med kardinal Richelieus dannelse af la Compagnie des îles d’Amérique i 1635 kom øen ind under den franske trone med henblik på udnyttelse af dens afgrøder, og det førte til indførelsen af slaveri. Men i modsætning til de andre franske besiddelser i Caribien blev slaveriet ikke afskaffet før i 1848, da borgerkongen – Louis-Philippe – blev væltet og den 2. Republik blev indført. Efter 2. Verdenskrig fik Martinique status af fransk oversøisk departement, hvor især Aimé Césaire, Martiniques nok mest kendte forfatter og politiker, var en af frontfigurerne. 

Man kan flyve til Martinique (Fort-de-France) fra Danmark (København) via Paris, og priserne starter omkring 4500 kr. for en returbillet for 1 person for en uge. Og på en uge kan man nå at se mange af de uomgængelige ‘sites’ på øen. Når man siger ‘Caribien’ får de fleste af os automatisk billeder af hvide sandstrande med kokospalmer på nethinden, og Martinique har nogle af de smukkeste i øhavet. På den sydligste del af øen ligger stranden les Salines, som er en af de mest besøgte. På østsiden af øen ligger Baie du François, med en del småøer og lavvandede sandbanker, hvor man også kan bade. 

Martinique Diamant

Udsigt til øen Rocher du Diamant, der ligger ud for Martiniques sydvestlige punkt.

Men Martinique har andet at byde på end bountystrande. Vulkankrateret la Montagne Pelée, rejser sig med sine knap 1400 meter over havets overflade som øens højeste punkt. Vulkanen betragtes stadig som aktiv, omend den ikke har været i udbrud siden 1929. Det er muligt at følge vandrestier op langs bjerget, og nyde en fabelagtig udsigt over øen og havet.

La montagne de Pelée

La montagne Pelée

Har man efter alle naturoplevelserne lyst til noget, der lugter lidt af storby, byder hovedstaden – Fort-de-France – sig til med butikker og shoppingmuligheder. Byen ligger ved bugten af samme navn, hvor også de store krydstogtskibe lægger til. Bugten La Baie de Fort-de-France er en af de smukkeste i verden, og er rangeret på niveau med blandt andre Mont-Saint-Michel bugten og Ha Long bugten i Vietnam.

Der er masser at se på Martinique – et lille stykke Frankrig i Caribien.

Fotos: Pixabay.com