Chocolat – ny film med Omar Sy

Kan du huske filmen De Urørlige (Les Intouchables)?

Den blev en af de mest spillede franske film længe, og i den ene af hovedrollerne var Omar Sy, der med filmen fik sit helt store gennembrud. Han har indspillet flere film siden, og i onsdags havde hans seneste film Chocolat premiere i Frankrig.

Filmen fortæller den autentiske historie om den første sorte klovn i fransk cirkus/teater, Rafael Padilla (spillet af Omar Sy), der blev berømt under kunstnernavnet Chocolat. Den foregår i La Belle Époque fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1. Verdenskrig. Chocolats forældre var slaver i Cuba, hvor han blev født i slutningen af 1860’erne. Fra Cuba kom han via Bilbao til Paris i 1880’erne. I starten var han prügelknabe i en duo med en hvid (som i: hudfarven hvid) klovn, men efterhånden fik han succes i egen ret på grund af sine uomtvistelige komiske og akrobatiske scenetalenter. Filmen viser hans liv i Paris, hans kamp for at blive taget seriøst som kunstner, hans succes gennem to årtier og hans fald fra tinderne. Den tematiserer også racismen i datidens Frankrig, hvor det trods kolonitiden ikke var hverdagskost at se farvede mennesker i gaderne. Den anden hovedrolle som den hvide klovn spilles i øvrigt af James Thierrée, der er barnebarn af Charlie Chaplin.

Historien om Chocolat er blevet hentet ud af glemslen efter at historikeren og sociologen Gérard Noiriel fra EHESS i Paris (École des Hautes Etudes en Sciences Sociales) skrev bogen Chocolat, clown nègre : l’histoire oubliée du premier artiste noir de la scène française, der blev udgivet i 2012 på forlaget Bayard. Siden var Noiriel med til at skrive et teaterstykke om historien om den første sorte klovn i Frankrig, og det er den historie der nu er blevet til en film.

Franske Film Mandages program indeholder normalt film der har haft premiere i Frankrig inden for et års tid eller så. Deres forårsprogram er lige på trapperne og det kunne være helt fantastisk, hvis Chocolat er med!

Jeg vil rigtig gerne se den.

Hvad med dig?