Den internationale frankofonidag

Frankofoni 2016-2

Søndag den 20. marts er det officielt den internationale frankofonidag. Det er en dag der fejres verden over, på alle de fem kontinenter som er en del af den Internationale Frankofoni-organisation.

Vi har allerede været omkring flere af de aspekter, som frankofonibegrebet dækker. I slutningen af januar skrev jeg dette indlæg, der lister de overordnede tre betydninger af ordet ‘frankofoni’ som normalt anvendes. Her kan du blandt andet læse, at ud over at betegne det sprogfællesskab, som de fransktalende verden over er en del af, så dækker begrebet også sammenslutningen af de frankofone lande, og kan også betegne det kulturelle fællesskab og diversitet. Vi har også set på, hvilke lande der er med i Frankofonien, og jeg har anmeldt bogen Verden på fransk, som er en rigtig god introduktion til, hvad den frankofone litteratur er for en størrelse. Og da den marokkanske forfatter Abdellah Taïa var på besøg i Aarhus på udgivelsesdagen for hans anden roman på dansk, Arabisk vemod, var vi også med.

Søndag den 20. marts smelter hele frankofonien altså sammen, når et væld af kulturelle arrangementer verden over bliver afholdt med Frankofoniorganisationen som samlende instans. I år er temaet Le pouvoir des mots (På dansk Ordenes kraft eller Ordenes magt). Og det er ikke bare sang og musik og litterære arrangementer der er på plakaten. Næh nej, sproget bliver også fejret. I Quebec er der for eksempel diktatkonkurrence, og i Tunesien er der læse/skriveværksted for de 14-17-årige. Jeg synes, det er en fin måde at holde sproget i hævd på. (Kunne man forestille sig at der blev udskrevet en national diktatkonkurrence (i dansk) her i landet? Næppe…)

I Danmark afholder Institut français et eftermiddagsseminar på Københavns Universitet torsdag d. 17. marts i anledning af den internationale frankofonidag. Programmet ser spændende ud, blandt andre kan du høre oplæg af Baptiste Boryczka, som har skrevet denne roman, og i øvrigt har været gæsteblogger på connaissances.dk. Og for sådan et madøre som mig lyder den afsluttende frankofone buffet som en himmerigsmundfuld: 17 af de frankofone ambassader står bag de kulinariske fornøjelser fra alle de frankofone verdenshjørner.

Her kan du se oversigten over, hvilke lande/kontinenter der har frankofoniarrangementer den 20. marts eller i dagene lige omkring. Diversiteten i frankofonien overrasker mig til stadighed!

Du kan selvfølgelig også gå i biografen og se en fransk/frankofon film. Udover Cinemateket er der de Franske Film Mandage, og martsprogrammet er et rent overflødighedshorn. Du finder indlægget med martsfilmene her.

TIP: Hvis du bor i Odense og omegn kan du møde Abdellah Taïa på Brandts Klædefabrik i morgen lørdag d. 12. marts. Se mere her.

God weekend :)!