Fransk Polynesien

Polynésie française

Fransk Polynesien – la Polynésie française – er en øgruppe på 118 små øer, der ligger spredt ud over et område i Stillehavet, der er på størrelse med hele Europa. Øgruppen ligger godt og vel midtvejs mellem USA og Australien, og lægger man arealet af alle de små øer sammen udgør de cirka 4200 km2. Til sammenligning er Fyns areal 3100 km2. Øgruppen administreres fra byen Papeete, der ligger på en af de største øer i arkipelaget, Tahiti. 

Fransk Polynesien er et Collectivité d’Outre-Mer, det vil sige et fransk, oversøisk område med en høj grad af lokalt selvstyre. Øgruppen har en præsident, der er valgt af territorialforsamlingen for Fransk Polynesien ved almindeligt stemmeflertal. Hvor den franske stats repræsentant i de kontinentale eller oversøiske regioner normalt kaldes en præfekt, hedder denne repræsentant i Fransk Polynesien en højkommissær. Fransk Polynesien er repræsenteret i det franske Parlament med 2 senatorer og 3 medlemmer af Nationalforsamlingen. 

Allerede i slutningen af 1500-tallet opdagede Spanien en del af øgruppen, som de kaldte Marquesas-øerne (der blev til les Îles Marquises, da franskmændene tog over). Øen Tahiti blev dog først opdaget i 1760erne, da først kaptajn Wallis fra Storbritannien (som øen Wallis i Wallis-et-Futuna er opkaldt efter) og senere den franske opdagelsesrejsende Louis-Antoine Bougainville gik i land på Tahiti. Senere var også den navnkundige kaptajn Cook omkring Tahiti og Fransk Polynesien. I slutningen af 1700-tallet sloges franskmændene og englænderne om koloniherredømmet over området, og franskmændene besatte Marquesas-øerne. I 1840’erne var det Tahiti, som efter nogle årtier endte med at blive et fransk protektorat, der i 1880’erne blev endeligt ratificeret af den lokale konge. I starten af 1900-tallet var de sidste øer i arkipelaget blevet underlagt det franske protektorat. 

I modsætning til Wallis-et-Futuna og Mayotte, der ikke har en særlig veludviklet turismeindustri, er turismen i Fransk Polynesien en af de primære indtægtskilder. Det er en lang rejse man skal på, for at komme dertil. Ihvertfald et døgns rejse, typisk via Paris og Los Angeles, før man lander på Tahiti. Det er muligt at købe pakkerejser fra Danmark der inkluderer fly, hotel, nogle måltider og udflugter. Priserne starter ved omkring 25.000 kr for 2 uger. Sammensætter man selv sin rejse eller vil på ø-hop mens man er i paradis, bliver prisen for en pakkerejse en del højere. 

I det solbeskinnede tropeparadis er der rige muligheder for at dykke på koralrevene og se de farvestrålende tropefisk, eller se hvaler. Man kan gå på opdagelse i Tahitis grønne skove, eller besøge markedet i Papeete, der bugner af eksotiske frugter, grøntsager og blomster. Eller hvad med at prøve en overnatning i et af husene på pæle i en dybblå lagune, som måske er indbegrebet af et tropisk paradis for de fleste.

Man kommer måske kun så langt væk een gang i sit liv, og jeg tror at hvis vi nogensinde fik realiseret en 2-3 uger i Fransk Polynesien, så skulle der spares op, så vi virkelig kunne få en ordentlig en på opleveren… Nyd bare billederne her :)

Polynésie française BoraBora

Polynésie française fisk

Polynésie française solnedgang

Polynésie française - Moorea

Polynésie française BoraBora3

Polynésie française ananas

Polynésie française BoraBora2

Billeder fra Pixabay.com