De franske antarktiske og australske områder

Terres australes et antarctiques françaises Franske antarktiske og australske områder

Les Terres australes et antarctiques françaises (de franske antarktiske og australske områder), som meget ofte ses forkortet TAAF (fordi det bare er meget nemmere at sige), har status af Territoire d’Outre-Mer under den franske stat.

TAAF er meget atypisk, fordi der er tale om en geografisk set meget spredt, administrativ enhed. Territoriet omfatter fem ‘distrikter’, der inkluderer Terre Adélie på Antarktis, de tre øgrupper Kerguelen, Crozet og Saint Paul & Amsterdam midt i Stillehavet, samt les Îles Éparses, der er fem småøer i havet omring Madagascar. Épars betyder ‘spredt’ på fransk, og det må de fem småøer siges at være.

Historisk set er de fem områder vidt forskellige, men alligevel har de en del med den franske kolonihistorie at gøre. Kerguelen og Crozet blev opdaget af franske opdagelsesrejsende i 1770’erne, mens Saint Paul & Amsterdam blev opdaget under Magellans jordomsejling i 1520’erne, og kom på franske hænder i slutningen af 1800-tallet. Les Îles Éparses i havet omkring Madagascar er en reminiscens af det franske protektorat på Madagascar i perioden 1896-1958, og selvom de hører til Frankrig i dag, gør Madagascar territorialkrav på dem. La Terre Adélie på Antarktis er en smal stribe land fra kysten og ind til Sydpolen, der, selvom det er fransk ‘territorium’, er reguleret af Antarktis-traktaten fra 1959, der er en international aftale om hele Antarktis. Den franske del huser den arktiske forskningsbase Dumont d’Urville.

Ingen af områderne er permanent beboede, omend forskere og militærpersoner opholder sig på øerne og Antarktis i kortere eller længere perioder ad gangen. Af samme årsag er der heller ikke nogen demokratisk valgte forsamlinger for de enkelte områder, og samlet set bliver de administreret af en præfekt, der er den franske stats repræsentant.

Île de La Réunion er central i forsyningsleverancerne til de fjerne øer, idet en båd fra La Réunion fire gange om året tager en rundtur til de tre øer midt i Stillehavet. De fem småøer, der udgør les Îles Éparses ved Madagascar, får leveret forsyninger med fly fra La Réunion. La Terre Adélie får forsyninger med skib fra byen Hobart i Tasmanien, der ligger lige syd for det australske kontinent.

Terres australes et antarctiques françaises Mont Ross Kerguelen

Mont Ross, Kerguelen

Forsyningsskibet Marion Dufresne II, ved Kerguelen

Forsyningsskibet Marion Dufresne II ved Kerguelen

Turistmæssigt er der ikke så meget at komme efter, men for den nette sum af 8.500 euro (per person…) for en dobbeltkahyt kan de hardcore oplevelsesrejsende komme med forsyningsskibet Marion Dufresne, der betjener Crozet, Kerguelen og øerne Saint Paul & Amsterdam,. Hvis du har behov for en enkeltkahyt de ca 28 dage, rundturen tager, skal du af med 17.000 euro. Hertil skal så lægges prisen for en flybillet tur/retur til Île de la Réunion. Men så er der også garanti for nogle helt enestående naturoplevelser. Du kan læse mere om rundturen med forsyningsskibet Marion Dufresne her, og samtidig se nogle fantastiske billeder fra de fjerne øer. Der er også to videoer på siden, så man får et godt indtryk af den vilde natur.

Fotos: Wiki Commons, public domain