Demonstrationer i Frankrig de kommende dage

Trikolore2

Er du i Frankrig og særligt Paris den kommende tid, skal du være opmærksom. Fra i går og de kommende dage behandler Nationalforsamlingen det omstridte lovforslag til en arbejds-markedsreform. Det betyder demonstrationer i Frankrig og måske særligt i Paris.

Faktisk har der de seneste par måneder været en del demonstrationer mod den nye arbejds-markedsreform, og de kan forventes at fortsætte det næste stykke tid. Allerede i går, da debatten åbnede, var der demonstrationer foran Nationalforsamlingen, og det er særligt fagforeningerne, studenterorganisationerne og folk fra Nuit Debout bevægelsen, der demonstrerer.

Fagforeningerne og Nuit Debout bevægelsen er enige om at protestere mod en del punkter i reformen, men hvor fagforeningerne holder sig til det rent arbejdspolitiske, rækker Nuit Debouts mærkesager endnu videre, og omfatter blandt andre ting sociale mærkesager, klimaspørgsmål og uddannelse.

Nuit Debout bevægelsen har eksisteret en måneds tid nu, og holder stadig til på Place de la République, hvor de daglige aftenmøder, taler og debatter fortsætter til ihvertfald midnat. Men noget tyder på, at der måske er ved at ske noget. Der er stadig undtagelsestilstand i Frankrig efter attentaterne i november, hvilket betyder at befolkningen har forbud mod at forsamle sig. Ydermere klager beboerne og de handlende omkring pladsen over larmen. Indtil nu har politiet og myndighederne tolereret det, men i mandags udsendte politipræfekturet i Paris et communiqué, hvori man udsteder en række forbud i forbindelse med den daglige forsamling på pladsen, blandt andet alkoholforbud, og indskrænkning af tidsrummet, hvor forsamlingen må opholde sig på pladsen. Det sker efter en række volds- og hærværksepisoder. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Som turist er der ikke nogen grund til at være nervøs for at opholde sig i Paris, man bør blot være opmærksom og påpasselig, hvis man kommer i nærheden af en demonstration.

Hvis du vil vide mere om stridspunkterne i reformforslaget, har avisen Le Monde begået en glimrende oversigtsartikel som du kan læse her.