En gåtur i det nordøstlige Paris

Mange turistguider har typisk et afsnit med forslag til gåture i Paris, hvor man kan opleve mest muligt på kort tid. De fleste af dem foregår i centrum af Paris, og omkring de mest berømte steder. For eksempel gåturen langs aksen fra Louvre ned gennem Tuilerieshaven til Concordepladsen, og videre op ad Champs Élysées til Triumfbuen. 

Her kommer et forslag til en spadseretur i det nordøstlige Paris mellem det 19. og det 10. arrondissement.

Turen starter i Parc des Buttes Chaumont, som jeg synes er en af Paris’ mest charmerende parker. Parken blev anlagt i 1867. Hvor Jardin du Luxembourg giver et klassisk og afdæmpet mondænt indtryk, virker Parc des Buttes Chaumont i det 19. arrondissement mere folkelig. Inden for et relativt afgrænset område er der nogle meget store højdeforskelle, og nogle af bakkerne er faktisk ret stejle. I midten af parken ligger en lille sø med en ø, der er forbundet til resten af parken med to broer: en muret bro og, på den anden side af øen, en 65 meter lang hængebro, tegnet af Gustave Eiffel i 1867 (det er FØR Eiffeltårnet…). De mange små stier slynger sig rundt i parken, og der er til flere timers slentretur og opdagelse. Tag frokosten med, og nyd den på en bænk ved søen eller på en af de stejle, græsbeklædte skråninger.

Fra Buttes Chaumont er der knap et kvarters gang til den øvre del af Canal Saint-Martin ved Quai de Jemmapes, hvor man også sagtens kan bruge et par timer. Den åbne del af kanalen er vel godt et par kilometer lang, og jeg tænkte, at det kunne vi da relativt hurtigt spadsere forbi. Men ret hurtigt når man den øverste sluse, og så kommer der en stor turbåd og skal igennem. Og så er der pludselig gået en time eller to med at følge båden gennem slusen, og videre gennem den næste sluse, der hvor kanalen ‘knækker’. Længere nede ligger drejebroen la Grange-Aux-Belles, hvor man står og undrer sig over, at de travle parisiske bilister og knallertkørere tålmodigt venter 10-15 minutter på at broen er åben, så turbåde og fragtpramme kan komme igennem. Og fascinationen er til at tage og føle på, når man ser turbåden forsvinde under jorden ved den sidste sluse ved rue du Faubourg du Temple, for først at dukke op igen ved Quai de la Rapée ved Seinen.

Fra punktet, hvor Canal Saint-Martin går under jorden, er der 5 minutters gang ad rue du Faubourg du Temple over til Place de la République og den store statue af Marianne, hvor det for vores vedkommende var statuen af Marianne der gjorde mest indtryk. Marianne er hårdt medtaget på grund af de mange protest- og sympatitilkendegivelser efter det seneste års attentater og protestbevægelsen Nuit Debout, og man bliver ret stille efter en tur rundt om statuen.

Der er oplevelser til det meste af dagen inden for relativ kort gåafstand, uden at det behøver at koste mere end en metrobillet og noget frokost.

Har du nogle gode forslag til gåture i Paris?