Strejkerne fortsætter…

Konflikten i Frankrig om arbejdsmarkedsreformen spidser til. Nu er også togdriften hårdt ramt, og i de kommende dage melder flyvelederne sig ind i konflikten. Hvis du skal til Frankrig den kommende tid er der grund til at holde øje med nyhederne.

strejker

I sidste uge var det olieraffinaderierne og dermed brændstofforsyningen til bilister og anden transport, der blev ramt. I denne uge er det togførerne der strejker, og togdriften i hele landet står nærmest stille. Og nu melder flyvelederne sig ind i konflikten. Det har i følge avisen Le Monde ført til, at indtil videre 10% af Air Frances flyvninger til blandt andet Orly er blevet aflyst.

Balladen skyldes, som jeg tidligere har skrevet om, indførelsen af en ny arbejdsmarkedsreform i Frankrig. Og protesterne er kun taget til i omfang. Den franske regering har taget en forfatningsbestemmelse i brug der gør, at regeringen kan vedtage en lov uden om Nationalforsamlingen. Men selvom den franske regering har kunnet omgå den demokratiske proces i Nationalforsamlingen, kan den ikke gøre det med Senatets behandling af loven. Her ligger reformforslaget til debat i disse dage, og det kan blive en langvarig affære hen over sommeren, inden loven er helt på plads.

Så hvis (ferie)turen går til Frankrig er der grund til at holde øje med nyhederne. Om de strejkende har planer om at ødelægge det for fodboldtilskuerne under EM der starter 10. juni, eller for cykelentusiasterne under Tour de France der starter 2. juli, så ved man aldrig helt med den franske strejkekultur….

DR Deadline havde i går aftes (1. juni) et glimrende indslag om strejkerne, med baggrundsanalyse og interview med Jørn Boisen, der er lektor i fransk historie og samfund ved Københavns Universitet. Det kan du se her (indslaget starter ved 22:57).