Kikset eller passioneret?

questionInspireret af en snak, jeg havde med en indfødt franskmand forleden, har jeg været ved at grave lidt i, hvad nørd hedder på fransk, for umiddelbart kender jeg ikke til, at fransk har et ord for ‘nørd’ (eller det engelske ‘nerd’, som vi har det danske ord fra).

Den Danske Ordbog (på Ordbogen.com) angiver tre forskellige betydninger af navneordet ‘nørd’:

  1. person, som regel ung mand, der er yderst optaget af tekniske og naturvidenskabelige interesser, men ellers er klodset og upraktisk.
  2. person der er (for) stærkt interesseret i et bestemt emne. [bemærk lige ordet ‘for’ i parentes. JOV]
  3. idiotisk og irriterende person.

… hvorimod udsagnsordet ‘at nørde’ angives til at betyde beskæftige sig indgående og passioneret med et bestemt emne eller gøremål.

Så er det jeg spekulerer på, hvorfor navneordet har en lettere nedladende betydning, mens udsagnsordets definition er mere positiv (og helt i tråd med MIN opfattelse af ordet)….

Hvis man prøver at oversætte ‘nørd’ hos Blinkenberg, får man nerd(!) og hos Politikens Ordbog får man dingue, fanatique elle accro, men de ord dækker i min optik ikke begrebet nørd, og slet ikke fanatique.

På Wordreference.com, der blandt mange andre sprog oversætter engelsk-fransk-engelsk, kan man i et af sprogforaene læse forslag om oversættelse af nerd til petit intello coincé. Eller som franskmanden forleden foreslog: intello boutonneux à lunettes. Begge beskrivelser er særdeles nedladende: Lille, hæmmet intellektuel og bebumset intellektuel med briller.

Så hvad er min pointe her? Jamen det ved jeg faktisk ikke helt. Jeg havde en teori om, at nørd på dansk var nedladende og jantelovsrelateret, mens franskmændene ikke havde et nedladende udtryk for det samme, fordi det er mere accepteret at være intellektuel/boglig i Frankrig.

Men den holder altså ikke helt…

Så var det jeg tænkte, at I læsere sikkert har nogle gode input til debatten. Er vi ude i en pærevælling af definitioner på både dansk og fransk, eller hvad tænker I?

Giv dit besyv med i kommentarfeltet – jeg er spændt på at læse, hvad DU synes :)!