5 hurtige om 14. juli – den franske nationaldag

  1. Det står lidt hen i det uvisse, om dagen højtideligholder den 14. juli 1789, den dag den franske revolution brød ud og Bastillefængslet faldt, eller om det drejer sig om den 14. juli 1790, som den lovgivende revolutionsforsamling bestemte skulle være dagen, hvor folkets enhed blev fejret på 1-årsdagen for revolutionen. Kongen, Louis XVI, deltog i fejringen og militærparaden,
  2. Det var dog først i 1880, under den 3. republik, at Nationalforsamlingen vedtog ved lov, at den 14. juli skulle være nationaldag. Loven angiver dog ikke, om det er den blodige 14. juli 1789 eller den forsonende 14. juli 1790, man vil højtideligholde. Derimod angives det, at dagen skal fejres med en militærparade.
  3. Indtil 1914 blev militærparaderne afholdt på hestevæddeløbsbanen Longchamp i Boulogneskoven. I 1915 blev paraden for første gang afholdt på Champs-Elysées, men først i 1981 under præsident François Mitterrand blev verdens mest berømte avenue det faste omdrejningspunkt for 14. juli paraden. I de mellemliggende årtier blev den afholdt andre steder i Paris, blandt andet Place de la Bastille og Place de la République.
  4. Festlighederne starter typisk den 13. juli om aftenen, med folkefest og måske tivoli i de fleste byer. Den 14. juli starter militærparaden på Champs-Elysées klokken 10, og indledes med at la Patrouille de France i deres Alphajets overflyver Champs-Elysées. Dagen sluttes mange steder i Frankrig med overdådige fyrværkerishows.
  5. I Frankrig hedder dagen 14 (quatorze) juillet. Bastilledagen / Bastille Day er et udenlandsk navn for dagen.

Foto: Wikimedia Commons