Paris’ hemmelige flod

Seinen er ikke den eneste, naturlige flod i Paris. Faktisk har byen en flod mere, der løber igennem særligt det 13. og det 5. arrondissement, og det er de færreste, der kender til den. Er det også nyt for dig? Så læs med her.

Floden Bièvre har sit udspring i byen Guyancourt lidt syd for Versailles. Herfra løber den østpå til den rammer Parc Heller i byen Antony syd for Paris, knækker og løber mod nord, ind mod Paris.

Ved Parc Kellerman, der ligger lige ved Paris’ sydlige peripherique går floden ind i Paris, og snor sig mellem La Butte aux Cailles og Parc Montsouris, inden den fortsætter sit løb op til Square René le Gall og videre til rue Monge, inden den løber langs le Jardin des Plantes og ud til Seinen.

Sidder du og tænker, at du da aldrig har set en flod i det område i Paris?

Det er der en god grund til. Det har jeg nemlig heller aldrig. For den er forsvundet fra jordens overflade.

Efter flere århundreders misbrug og forurening af floden og dens vand, primært forårsaget af slagterier, farverier, garverier med videre, der lå langs flodløbet inde i Paris, var floden blevet så forurenet at den udgjorde en reel sundhedsfare for beboerne. I slutningen af 1800-tallet besluttede man derfor at overdække floden, og siden 1912 har den løbet under jorden helt ude fra syd for motorvej A86. Tidligere løb floden ud i Seinen tæt ved, hvor Gare d’Austerlitz ligger. I dag ender den sit løb i Paris’ kloakker.

Floden Bièvre wikimedia

Hvis man ser godt efter på gaden, særligt i det 13. arrondissement og i den del af det 5., hvor floden har sit underjordiske løb, kan man finde messingplader, der angiver, at her løber Bièvre-floden. Dem kan man følge, og få en god gåtur ud af det. Har du ikke lyst til at jagte messingplader på lykke og fromme, så er her en anvisning til en gåtur langs den overdækkede flod, komplet med fotos og angivelser til, hvor man kan se spor af floden.

Det er ikke lykkedes mig at finde dansksproget information om Paris’ hemmelige flod, men der findes en del på fransk og engelsk. Her kan du eksempelvis læse mere om flodens historie og se billeder, og her er en side dedikeret til floden i hele sin længde.

Det er blevet diskuteret jævnligt hen over årene, hvorvidt man skulle genåbne dele af flodens løb ind igennem Paris, men der er ikke opnået enighed om en løsning endnu. Primært af økonomiske årsager. Men hvem ved: Måske kan vi en dag gå langs med den eneste anden naturlige flod, der findes i Paris?

God weekend :)!

Billeder fra Wikipedia Commons