Tvillingmalerier

De ligner hinanden ret meget, de to billeder ovenfor, ikke? Men vi kan også godt blive enige om, at de ikke er ens.

Jeg tror også godt, vi kan blive enige om at det er impressionistiske malerier. Måske har du endda gættet at det er Claude Monet, der har ført penslen?

Det er endnu i de tidlige år af den levedygtige men på det tidspunkt endnu skrøbelige 3. republik. Umiddelbart skulle man tro, at de to billeder skildrer en fejring af den franske nationaldag, 14. juli. Men sådan forholder det sig faktisk ikke. Malerierne er begge en skildring af fejringen af den 30. juni 1878, som officielt var en fejring af ‘fred og arbejde’ (La paix et le travail) for at indgyde franskmændene noget nationalitetsfølelse efter det forsmædelige nederlag til prøjserne i 1871. Den sommer var Paris’ 3. Verdensudstilling netop åbnet, og den 30. juni 1878 blev en stor folkefest.

Billedet til venstre skildrer Rue Saint-Denis i Paris den 30. juni 1878. Originalen hænger på Musée des Beaux Arts i Rouen. Billedet til højre er en skildring af festlighederne i Rue Montorgueil i Paris, samme dag. Originalen hænger på Musée d’Orsay i Paris.

Billeder fra Wikimedia Commons