Præsidentvalg 2017

fransk-præsidentvalg-2017Der er præsidentvalg i Frankrig til foråret. I går blev hovedtrækkene i en dugfrisk opinionsundersøgelse, foretaget af TNS Sofres OnePoint for avisen Le Figaro og TV-stationen LCI, offentliggjort. Undersøgelsen havde primært til formål at afdække, hvor vælgerne har til hensigt at sætte deres kryds, når der er præsidentvalg i Frankrig til foråret.

Undersøgelsen viser, at Emmanuel Macron (Socialistpartiet), der indtil i sidste uge var økonomi- og industriminister, står til at ville vinde flere stemmer end François Hollande (Socialistpartiet). Hvis altså de begge stiller op til præsidentvalget. Det er nemlig ikke officielt endnu.

Et andet resultat af meningsmålingen viser, at Marine le Pen (Front National) med sikkerhed går videre til anden runde – finalerunden, så at sige. Nicolas Sarkozy og Bordeaux’ borgmester Alain Juppé (begge fra Les Républicains), som begge er de stærkeste kandidater på den moderate højrefløj, er også langt fremme i meningsmålingen.

Men… For sådan et er der jo.

Det er meget tidligt endnu, og meget kan nå at ændre sig.

Først og fremmest er de officielle kandidatlister ikke på plads endnu. Det sker først i de kommende måneder. Det vil sige, at flere af de navne, som er i spil i meningsmålingen, endnu ikke officielt har erklæret sig som kandidater. Eksempelvis er det først i slutningen af januar at venstrefløjens kandidater officielt opstiller.

Her kan du se en interaktiv oversigt over de kandidater, som Le Monde forventer opstiller til første runde. Det er dog vigtigt at notere sig, at de ikke er officielt opstillede endnu. Undtagen De Grønne (Europe Ecologie-Les-Verts (EELV)), der havde intern opstillingsfrist 31. august.

Datoerne for præsidentvalget er 23. april og 7. maj 2017. Efterfølgende er der valg til Nationalforsamlingen den 11. og 18. juni, men ikke til Senatet. Her vælges senatorerne indirekte af en forsamling bestående af folkevalgte medlemmer af Nationalforsamlingen og lokalt valgte. En tredjedel af senatorerne er på valg d. 24. september 2017.

Her kan du læse det indlæg, jeg skrev sidste år om, hvordan de franske valg normalt foregår, og hvad det betyder med første og anden runde, og her kan du læse mere om opinionsundersøgelsen der blev offentliggjort i går.